Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani välkomnar USA:s utrikesminister Rex Tillerson.
Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani välkomnar USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Tufft läge i USA:s Qatar-medling

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har mött de fyra arabländer som bojkottar Qatar i ett försök att medla i konflikten. Men uppvärmningen inför onsdagens möte var frostig.

ANNONS
|

Alla fyra länderna har kritiserat det avtal som USA och Qatar tecknade på tisdagen för att bekämpa terrorism. Avtalet är ett försök att lösa krisen sedan Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten bröt sina diplomatiska förbindelser med Qatar den 5 juni. De anklagar emiratet för att stötta terrorism.

"Det här steget är otillräckligt", sade de fyra arabländerna i ett gemensamt uttalande som publicerades av den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA. De tillade att de fyra staterna "noga ska övervaka Qatars allvar i kampen mot alla former av finansiering, stöd och hysande av terrorism".

ANNONS

Åtaganden som myndigheterna i Qatar har tagit på sig "kan man inte lita på", stod det i uttalandet, med hänvisning till tidigare avtal som enligt uppgift inte har uppfyllts.

Rex Tillerson träffade den saudiske kronprinsen och tryckte efter mötet på att USA och Saudiarabien har ett "starkt partnerskap". Tillerson mötte också utrikesministrarna från de USA-allierade länderna Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain i den saudiarabiska staden Jeddah, med målet att få ett slut på den värsta dispyten på flera årtionden mellan de USA-allierade Gulfländerna, men några uppgifter om vad som sades och om eventuella genombrott i samtalen har inte kommit ut.

TT-AFP

Fakta: Qatarkrisen

Den 5 juni bröt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Flygtrafik till och från Qatar ställdes in och Saudiarabien stängde gränsen mot landet.

Länderna anklagar Qatar för att stöda extremism, bland annat för dess stöd till Hamas i Gaza och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Länderna har ställt 13 krav för att häva blockaden mot Qatar, däribland att landet avbryter sina diplomatiska förbindelser med Saudiarabiens ärkerival Iran samt stänger ned mediebolaget al-Jazira.

Qatar, världens per capita rikaste land, har sagt att emiratet är väl rustat att stå emot blockaden.

Såväl USA som Turkiet har militärbaser i Qatar.

ANNONS