För första gången sedan hon fick rösträtt för 17 år sedan ska Claire Villemaine rösta i ett presidentval. Hon ansökte om röstkortet bara någon dag efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA i höstas. "Det var en chock att han faktiskt kunde vinna", säger hon.
För första gången sedan hon fick rösträtt för 17 år sedan ska Claire Villemaine rösta i ett presidentval. Hon ansökte om röstkortet bara någon dag efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA i höstas. "Det var en chock att han faktiskt kunde vinna", säger hon.

Trumps seger får henne att rösta i franska valet

ANNONS
|

Claire Villemaine bor i den lilla förorten Ozoir-la-Ferrière, öster om Paris. Trots att hon haft rösträtt i fyra presidentval är det först nu som hon skaffat sig ett röstkort.

- Jag har aldrig riktigt intresserat mig för politik och jag har väl resonerat att man bör vara ganska insatt innan man går och röstar, säger hon och slätar ut röstkortet, som hon lagt fram på vardagsrumsbordet i minitvåan som hon nyligen flyttat in i.

ANNONS

- Men det har väl också varit lite av en protest från min sida. Det har aldrig funnits någon kandidat som jag riktigt trott på, och jag har väl känt att min röst inte kommer att ändra på någonting eftersom de ändå bara ljuger och kommer att bryta sina vallöften.

Viktigt val

På frågan om varför hon ändrat sig hänvisar hon bestämt till Donald Trumps valseger i USA i november. Bara någon dag efter hans seger ansökte hon om sitt röstkort och började göra efterforskningar om de franska valkandidaterna.

- Jag tänkte att om någon som Trump kan lyckas bli vald i USA, då är det säkert många som avstått från att rösta. Och om något så extremt som fenomenet Trump kan hända i USA så kan det även hända i Frankrike. Tänk om Marine Le Pen skulle vinna, säger hon och syftar på det högerextrema Nationella Frontens partiledare och presidentkandidat.

ANNONS

Tillsammans valet till förbundsdagen i Tyskland i höst, anses presidentvalet i Frankrike vara avgörande för Europas närmaste framtid. Som Europas tredje största ekonomi är det mycket som står på spel i ett land där det just nu blåser rejäla höger- och anti-EU vindar. Frankrikes nästa ledare kommer ha stort inflytande över brinnande frågor som hur EU ska utvecklas och flyktingkrisen hanteras.

Missvisande opinion

Flera analytiker anser att utgången i valet i mångt och mycket beror på hur många som röstar. I det senaste presidentvalet 2012 röstade 80 procent av de röstberättigade.

Just nu verkar Le Pen och den oberoende kandidaten Emmanuel Macron klara sig till den andra valomgången den 7 maj. Men det är fortfarande mycket jämnt – konservative François Fillon och vänsterns Jean-Luc Mélenchon ser fortfarande ut att ha en chans.

Claire Villemaine säger att hon ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta, men anser själv att det var "tur i oturen" att Trump vann innan det var för sent för henne att ansöka om röstkort.

- Chocken att han vann avgjorde för mig. Den här gången röstar jag.

ANNONS
TT

Fakta: Presidentvalet i Frankrike

Det franska presidentvalet inleds den 23 april och avgörs i två valomgångar. De två kandidater som får flest röster i den första omgången kommer att ställas mot varandra i en andra omgång den 7 maj.

Elva kandidater ställer upp i den första omgången.

Bland de fem huvudkandidaterna räknas extremhögerns Marine Le Pen, den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macron, den konservative François Fillon, Socialisternas Benoît Hamon och extremvänsterns Jean-Luc Mélenchon.

Omkring 44 miljoner personer är röstberättigade.

Källa: Frankrikes regering.

ANNONS