Trumps attacker saknar motstycke

Efter giftpilarna mot utrikesminister Rex Tillerson och senator Bob Corker – bland andra – ligger titeln "mobbare" som ett moln över Donald Trumps presidentskap. Att en amerikansk president svänger sig med hård retorik är inte ovanligt, men att man ger sig på sin egna är unikt, enligt experter.

ANNONS
|

–Många presidenter har attackerat motståndare men att hänga ut sina egna är väldigt, väldigt ovanligt. Det är ett sätt att regera som i långa loppet skapar kaos, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Någon historisk jämförelse finns egentligen inte. Richard Nixon, som avgick 1974 på grund av Watergateaffären, var liksom Trump mycket kritisk mot landets medier. Men han vände sig inte emot sina egna ministrar och partikamrater.

Twitterbråk

De senaste året har partikamrater som senatorerna John McCain ("ingen krigshjälte") och Marco Rubio ("lilla Marco") samt justitieminister Jeff Sessions (svag, enligt Trump) alla fått en släng av Trumps slev. Den senaste republikanen att pucklas på är Tennesseesenatorn Bob Corker. Förra veckan twittrade Trump att Corker, som är ordförande i senatens utrikesutskott, "bönfallit" honom om stöd inför nästa års mellanårsval samt att han hade bett om att få bli utrikesminister – vilket Trump hävdar att han nekat honom.
Corker å sin sida kallade Vita huset för "ett vuxendagis" och anklagade presidenten för ett ledarskap som kan leda till världskrig, i det offentliga bråket.
Konflikten ska ha sin upprinnelse i att Corker försvarat utrikesminister Rex Tillersons ansträngningar att få till en diplomatisk lösning på krisen i Nordkorea – som Trump avfärdat via Twitter. När det i veckan rapporterades att Tillerson kallat presidenten för "en idiot" var ännu en kris under uppseglande. Både Trump och Tillerson har sökt skyla över uppgifterna och bedyra att de har en god relation, men när Trump – halvt på skämt – föreslog att han och utrikesministern skulle jämföra IQ-tester tog konfliktspekulationerna fart igen.

Underhållande?

Politiska bedömare i USA har ifrågasatt Trumps utfall och bland annat jämfört honom med en mellanstadiemobbare. Ämnet är extra delikat eftersom hans hustru Melania Trump driver en kampanj mot internetbaserad mobbning.

ANNONS

Den stora frågan är dock hur de ständiga attackerna påverkar väljarnas förtroende. Trump har ett förhållandevis lågt opinionsstöd, men det ligger stadigt på mellan 35 och 40 procent. Blanck säger att attackläget är och har varit en framgångsrik modell för Trump, en metod han har med sig från New Yorks fastighetsvärd. Men, resonerar Blanck, att ge sig på medlemmar av det egna partiet förlamar politiken och borde inte fungera i långa loppet.

–Han har kärnväljare som struntar i vad han säger, eller till och med ser det som underhållande. Men frågan är hur länge de står vid hans sida om han inte införlivar löften som att riva upp "Obamacare" eller bygga muren mot Mexiko.

ANNONS