Lobbyisten Roger Stone berättar om en rysskontakt inför valet 2016. Arkivbild.
Lobbyisten Roger Stone berättar om en rysskontakt inför valet 2016. Arkivbild.

Trumps advokat: Utred ryssutredningen

Utredningen av Donald Trumps valkampanjs rysskontakter bör utredas, anser presidentens advokat Rudy Giuliani. Han vill se om den särskilde åklagaren Robert Muellers mandat kan ogiltigförklaras.

ANNONS
|

- Vi vill att Mueller-utredningen granskas på samma sätt som Trump-administrationen har granskats, säger Giuliani till CNN-programmet "State of the union".

Advokaten anser att utredningen är "oetisk" och att den tillsattes av fel skäl redan från början.

Han pekar på den tidigare FBI-chefen James Comeys anteckningar om möten med Donald Trump, som han anser ha läckts på ett olagligt sätt. Trump sparkade Comey förra året och medgav senare att han hade ryssutredningen i åtanke när han gjorde det.

ANNONS

Frekventa attacker

Den särskilde åklagaren Robert Mueller uppges i amerikanska medier kunna nå en slutsats i sin utredning mot slutet av sommaren. Hittills står 20 personer anklagade för brott och fyra personer samarbetar med utredarna.

Parallellt med det har attackerna mot utredningen tilltagit i styrka.

"HÄXJAKT! Det fanns ingen rysk maskopi", skriver president Trump själv på Twitter på söndagen, och påstår att myndigheterna har dubbla måttstockar när de inte utreder hans tidigare valmotståndare Hillary Clinton på samma sätt.

I fredags sade den framstående republikanen Newt Gingrich att Trump och hans allierade är "redo för krig". Samma dag sade Rudy Giuliani att han vill få det prövat om ryssutredningen kan anses vara olaglig, så att dess mandat dras tillbaka.

Stone medger möte

Samtidigt medger Roger Stone, mångårig lobbyist för det Republikanska partiet och tidigare rådgivare till Donald Trumps presidentkampanj, en rysk kontakt under valrörelsen.

I en intervju med Washington Post på söndagen berättar Stone att han i maj 2016 träffade en man med rysk accent som kallade sig Henry Greenberg – som erbjöd honom skadlig information om Hillary Clinton mot betalning. Mötet ska ha arrangerats av Michael Caputo, en av Trumpkampanjens kommunikationschefer. Stone själv säger att Greenberg ville ha motsvarande 17 miljoner kronor för uppgifterna och att han sade nej, vilket framgår av sms-konversationer som tidningen tagit del av.

ANNONS

Både Caputo och Stone säger sig ha fått frågor om detta i förhör inom ramen för Robert Muellers utredning. Stone säger sig dock vara övertygad om att Greenberg i själva verket arbetade för FBI för att sätta dit Donald Trump. Detta då Greenberg tidigare hävdat att han arbetat för FBI.

Elva ryssträffar

Mötet mellan Stone och Greenberg skedde under samma period som andra avslöjade möten mellan personer nära Trump och personer som arbetar i ryskt intresse – och två månader innan Wikileaks läckte mejl från Demokraternas servrar.

Roger Stone har tidigare berättat om hur han hade kontakter med Wikileaks-grundaren Julian Assange under tiden före läckan.

Allt som allt har det framkommit att elva personer som arbetat för eller i anslutning till Donald Trumps presidentkampanj har träffat ryssar under valrörelsen.

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet – har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS