Ty Cobb som har representerat Trump i utredningen om rysskontakter lämnar uppdraget för att gå i pension, meddelar Vita huset. Arkivbild.
Ty Cobb som har representerat Trump i utredningen om rysskontakter lämnar uppdraget för att gå i pension, meddelar Vita huset. Arkivbild.

Trumpförhör i ryssutredningen rycker närmare

Trycket växer från Rysslandsutredaren Robert Mueller att få förhöra USA:s president Donald Trump. Om det ska ske så blir det begränsat i både tid och innehåll, hävdar Trumps advokat Rudy Giuliani. Trump sägs samtidigt ha värvat advokaten som företrädde Bill Clinton inför riksrätt.

ANNONS
|

"Emmet Flood ansluter sig till Vita husets stab för att representera presidenten och administrationen mot den ryska häxjakten", säger Vita husets talesperson Sarah Sanders enligt NBC News.

Tidigare bekräftade hon att Ty Cobb, som representerat Trump i utredningen om rysskontakter i valrörelsen 2016, lämnar sitt jobb och pensionerar sig i slutet av maj.

Stjärnadvokaten Emmet Flood företrädde dåvarande presidenten Bill Clinton när han ställdes inför riksrätt 1998 och arbetade även i Vita huset under GeorgeW Bush. Flood väntas inta en tuffare hållning mot Mueller än Cobb, som har manat Trump till samarbete.

ANNONS

Kan tvinga Trump

Rockaden i Trumps advokatgrupp är en av flera på kort tid, när presidenten rustar för sammandrabbning med den särskilde åklagaren Mueller. Denne tog under ett möte i mars upp möjligheten att via ett domstolsbeslut få Trump att medverka i utredningen som granskar Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Det uppger Trumps tidigare personlige advokat John Dowd för Reuters.

Dowd lämnade sitt jobb i slutet av mars och Trump rekryterade för ett par veckor sedan den före detta New York-borgmästaren Rudy Giuliani som försöker nå en uppgörelse med Mueller om förutsättningarna för att presidenten ska låta sig frågas ut.

"Max två-tre timmar"

Till tidningen Washington Post säger Giuliani att ett eventuellt förhör blir begränsat.

"En del människor har talat om möjligheten av en tolv timmar lång intervju, Om det blir så kommer det inte att ske. Jag säger er att det blir max två till tre timmar kring en begränsad mängd frågor", säger Giuliani enligt ett Twitterinlägg som en reporter på Washington Post publicerat.

Muellerutredarna ska ha lämnat en lång lista på frågor som de vill att Trump ska svara på. Det gäller bland annat vad presidenten visste om kontakter mellan hans kampanjorganisation och Ryssland under valrörelsen 2016.

ANNONS

TT

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen – som amerikanska underrättelsetjänster anklagar för att ha lagt sig i USA-valet – har skuggat presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Förre säkerhetsrådgivaren Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna.

Även justitieminister Jeff Sessions, som då var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i ryssutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr i fjol en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandsgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS