Trump: Vi behöver mer kärnvapen

ANNONS
|

President Donald Trump vill utöka USA:s kärnvapenarsenal för att försäkra sig om att den är världsledande. Landets kapacitet har i det avseendet hamnat på efterkälken, säger Trump i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. Han vill att den ska vara "top of the pack" - alltså herre på täppan.

Redan innan Trump svors in som presidentutryckte han sig på twitter att det amerikanska kärnvapenprogrammet hade hamnat efter.

- Vi är gamla, vi är trötta, vi är urlakade när det kommer till kärnvapen. En väldigt dålig sak, sade han redan under sin presidentkampanj.

I ett begränsingsavtal vid namnNew START, som gäller länderna USA och Ryssland, måste de båda parterna begränsa sitt kärnvapenarsenal till lika nivår. Detta ska ske innan den 5:e februari 2018 och sedan hållas i 7 år efter det att begränsningsavtalet sattes i kraft - vilket det gjorde 2011.

ANNONS

I intervjun med Reuterskommenterade Trump begränsningsavtalet:

- Ännu en dålig deal som detta landet har gjort.

Läs mer: Trumps utspel: "Stärk kärnvapenkapaciteten"

Trump påtalar i intervjun också att Ryssland utvecklat en kryssningsrobot i strid med ett nedrustningsavtal – ett faktum som Trump har för avsikt att ta upp med sin ryske kollega Vladimir Putin när de möts.

ANNONS