USA:s tidigare utrikesminister John Kerry. Arkivbild.
USA:s tidigare utrikesminister John Kerry. Arkivbild.

Trump till attack mot Kerry efter Iranmöten

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry har hamnat i onåd hos den nuvarande presidenten Donald Trump efter en rad möten med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Kerry och Zarif ska bland annat ha diskuterat det globala kärnenergiavtalet som de förhandlade fram tillsammans. "DÅLIGT!", anser Trump.

ANNONS
|

Den amerikanske presidenten Donald Trump har ilsknat till på USA:s tidigare utrikesminister John Kerry, sedan det uppdagats att Kerry träffat Irans toppdiplomat Mohammad Javad Zarif vid ett antal tillfällen.

Kerry, som var utrikesminister under Barack Obamas tid i Vita huset, har enligt egen utsago träffat Zarif "tre eller fyra gånger" sedan han avgick, något som Trump anser vara lagstridigt.

"Olagliga möten"

"John Kerry hade olagliga möten med den väldigt fientliga iranska regimen, vilket undergräver vårt fantastiska arbete och är till skada för det amerikanska folket. Han sade åt dem att vänta ut Trumpregeringen. Har han registrerats i enlighet med lagen om utländska agenter? DÅLIGT!"

ANNONS

Även USA:s nuvarande utrikesminister Mike Pompeo visar också irritation, om än mer tillbakahållen.

- Det Kerry har gjort är opassande och exempellöst, säger han.

"Långt telefonsamtal"

John Kerry tillbakavisar i ett uttalande alla anklagelser från Trumpregeringen.

"Kerry har fortsatt kontakt med sina tidigare motparter runt om i världen, precis som alla andra tidigare utrikesministrar", skriver hans talesperson, som också hävdar att Kerry har gett en utförlig beskrivning av sina möten med Zarif vid ett långt telefonsamtal med Pompeo tidigare i år.

Relationen mellan USA och Iran är bottenfrusen sedan Trump i våras meddelade att USA drar sig ur det globala kärnenergiavtalet med Iran, som Kerry var med och förhandlade fram.

TT-AFP

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas P5+1 – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Sedan dess har USA återinfört sanktioner mot Teheran, och hotat med sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran.

De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA. Det kommer också Ryssland och Kina att göra.

ANNONS