Trump spelar ett högt spel

Vad händer med Rysslandsgranskningen sedan Donald Trump sparkat justitieministern? – Presidenten har nu en spionkamera rakt in utredningen, säger Watergateavslöjaren Carl Bernstein.

ANNONS
|

Justitieminister Jeff Sessions var den förste republikanske senatorn som ställde upp för Trump i valkampanjen. Han belönades med justitieministerposten men gav, till Trumps förtret, klartecken till att Ryssland inblandning i presidentvalet utreddes.

Alla USA:s underrättelseorganisationer har klarlagt att Ryssland försökt påverka valutgången. Oklarheten ligger i hur mycket Trumpkampanjen var inblandad.

Robert Mueller utsågs för två år sedan att leda utredningen. Jeff Sessions anförde jäv eftersom han själv deltagit i Trumps valkampanj och var en av de som möjligen skulle granskas. Sessions överlät ansvaret för utredningen på vice justitieministern Rod Rosenstein.

Kritiserats och hånats

Det har lett till att Sessions kritiserats, hånats och häcklats av Trump som många gånger sagt att han aldrig skulle ha utsett Sessions om han vetat att justitieministern inte tänkte övervaka utredningen. Trump har också övervägt att avskeda Rosenstein.

ANNONS

Robert Mueller och hans stab arbetar uppenbarligen målmedvetet och effektivt, men ingenting har läckt från utredningen. Alla i Trumps kampanj, som Mueller intresserat sig för, har gripits och flertalet av dem samarbetar nu med Mueller och hans team. Mueller har aldrig uttalat sig under de två år som han lett utredningen.

– Enligt mina källor i Vita huset är Donald Trump upprörd över att han inte har någon insyn i Muellers utredning, säger Carl Bernstein.

Flera av Trumps närmaste har förhörts. Till dem hör sonen Donald jr, som arrangerade mötet i Trump tower med ryssar som lovade negativ information om Hilllary Clinton, och svärsonen Jared Kushner.

Donald Trump överraskade dagen efter valdagen med att låta sin stabschef meddela Jeff Sessions att han var avskedad. Trump offentliggjorde det sedan på twitter.

Vill strypa anslagen

Den nye justitieministern Matthew Whitaker utsågs för ett par månader sedan till en hög post på departementet av Donald Trump. Whitaker har tidigare kritiserat att Muellers utredning fått fortsätta och har föreslagit att anslagen ska strypas så att granskningen på det sättet kan stoppas.

Whitaker kommer nu, som justitieminister, att kontinuerligt informeras av Robert Mueller om hur utredningen fortskrider. Det betyder att Whitaker kan komma att föra informationen vidare till Donald Trump på ett sätt som den tidigare ansvarige vice justitieministern Rob Rosenstein inte gjort.

ANNONS

Demokraterna har i det just genomförda mellanårsvalet vunnit majoriteten i representanthuset medan republikanerna stärkt sin övervikt i senaten.

Muellers utredning behöver inte offentliggöras när den är klar, men att den skulle förbli hemlig är inte troligt. Det är då representanthuset som kan ta sig an den. Om det finns allvarliga anklagelser mot Donald Trump kan representanthuset, med demokratisk majoritet, besluta om riksrätt mot presidenten. Men ett sådant beslut förs sedan vidare till den republikanskt dominerade senaten som avgör.

– Vi har senaten, påpekade Trump dagen efter valdagen.

Den nye justitieministern Matthew Whitaker har inte den säkerhetsklassning som behövs för posten. Det är senaten som genomför granskningen. Men Whitakers utnämning är tillfällig vilket innebär att han kan sitta på sin post i 120 dagar innan senaten förhör och godkänner honom. Och då har den nya kongressen tillträtt med den ökade republikanska majoriteten.

Trump spelar högt

Donald Trump spelar ett högt spel, men det är inte bara hans egen politiska framtid som ligger i vågskålen med Robert Muellers Rysslandsutredning. Sonen Donald jr och svärsonen Jared Kushner kan också ligga illa till. Till det kommer att Mueller har möjlighet att gå igenom deklarationerna som Trump vägrade att lämna ut under valrörelsen. Hela Trumpimperiets uppbyggnad kan komma att granskas.

ANNONS

Den nye justitieministern är Trumps första brandmur mot Muellers utredning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS