USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Trump: Även Putin kan komma att få betala

USA:s president Donald Trump utesluter inte att hans ryske kollega Vladimir Putin bär en del av ansvaret för misstänkta kemvapenattacken i Douma i Syrien.

ANNONS
|

På en direkt fråga från en reporter om Putin bär ansvaret, svarade Trump:

- Det skulle han kunna göra, om han gör det kommer det att bli väldigt tufft, väldigt tufft. Alla kommer att få betala för det. Han kommer att få göra det, alla kommer att få göra det, sade den amerikanske presidenten enligt The Washington Post.

ANNONS

Vita husets taleskvinna Sarah Sanders var ännu tydligare i frågan om Rysslands ansvar.

- Ryssland och Iran bär också ansvaret för de här handlingarna eftersom de inte vore möjliga utan deras materiella stöd, sade hon.

"Utesluter ingenting"

USA kan tänka sig flygangrepp mot den syriska regimen efter helgens misstänkta kemvapenattack i Syrien.

- Jag utesluter ingenting just nu, sade försvarsminister Jim Mattis tidigare på måndagen på en fråga om eventuella militära svar.

Även Trump har konstaterat att alla valmöjligheter står till buds, och att omfattande beslut om Syrien kommer att fattas inom 24-48 timmar.

- Det första vi måste titta på är varför kemvapen fortfarande används över huvud taget när Ryssland var garanten för att samtliga kemvapen avlägsnades, sade Mattis vidare enligt Reuters.

ANNONS

Ryssland har avfärdat anklagelserna som falska och kallar dem "en provokation" – något som president Vladimir Putin återupprepade i ett samtal med Tysklands förbundskansler på måndagen, enligt Kreml skriver AFP.

"Ska ställas till svars"

Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) uppger att man har gjort en preliminär analys av rapporterna från Douma, och nu ska fortsätta samla in information för att slå fast huruvida kemvapen har använts eller ej. Minst 60 människor dödades och fler än tusen skadades i den misstänkta giftgasattacken, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM, som tidigare uppgivit en lägre siffra.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att de länder som stöder regimen kommer ställas till svars om den misstänkta kemvapenattacken visar sig ha genomförts av Damaskus eller allierade styrkor.

- Om det bekräftas är detta ytterligare ett exempel på Assadregimens brutalitet och skamlösa nonchalans av dess eget folk, sade May i samband med ett möte med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Om de visar sig vara skyldiga, måste regimen och dess understödjare inklusive Ryssland ställas till svars.

ANNONS

"Inga spår av kemangrepp"

Omvärlden har fördömt attacken, och flera västländer påstår att Assadregimen ligger bakom den. Frankrikes president Emmanuel Macron och Donald Trump har i ett telefonsamtal slagit fast att det rör sig om ett kemvapenangrepp, rapporterar Reuters. Även Tyskland fördömer händelsen, och hävdar att alla indicier pekar mot regeringen i Damaskus.

Syriens allierade i Moskva tillbakavisar alla anklagelser. Ryska experter har inte hittat några spår av kemiska stridsmedel, uppger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov enligt nyhetsbyrån AFP.

Chefen för Rysslands generalstab Valerij Gerasimov påstod för några veckor sedan i ett uttalande att Moskva hade uppgifter om att rebeller i östra Ghouta planerade att genomföra en falsk kemvapenattack mot civila och skylla den på den syriska armén. Enligt Gerasimov skulle detta kunna användas som förevändning för USA att angripa regeringsmål i huvudstaden Damaskus.

TT

Fakta: OPCW

OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen) med säte i Haag är inget FN-organ utan ett internationellt samarbetsorgan mellan regeringar som har skapats för att se till att FN:s konvention om kemiska vapen efterlevs. Organisationen har 192 medlemsländer och firade sin 20:e födelsedag 2017.

Konventionen mot kemiska vapen (1997) innebär ett totalförbud mot kemvapen och regelbundna inspektioner. Inspektörerna ska kunna göra utredningar i ett land på ett annat lands begäran.

OPCW hamnade i fokus 2013 i samband med misstänkta krigsbrott i Syrien. I enlighet med en FN-resolution fick OPCW i uppdrag att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal till mitten av 2014.

2017 var målet att OPCW skulle ha organiserat och bevakat förstörandet av 94 procent av världens tidigare dokumenterade kemiska stridsmedel.

Inom fem år ska USA och Ryssland ha förstört alla sina kemvapen.

2013 fick OPCW Nobels fredspris.

ANNONS