En demonstrant i Istanbul i Turkiet håller upp en bild på Frankrikes president Emmanuel Macron med en fotoavtryck över ansiktet. Vreden är stor efter Macrons kritiska uttalanden om islam.
En demonstrant i Istanbul i Turkiet håller upp en bild på Frankrikes president Emmanuel Macron med en fotoavtryck över ansiktet. Vreden är stor efter Macrons kritiska uttalanden om islam. Bild: Emrah Gurel /AP/TT

Tonen hårdnar efter Macrons islamuttalanden

Vreden tilltar mot Frankrikes president Emmanuel Macron efter flera islamkritiska uttalanden. Kraven på bojkott av franska varor växer samtidigt – vilket Frankrikes UD försöker stävja i ett uttalande.

ANNONS

"Dessa uppmaningar till bojkott har ingen grund och måste omedelbart upphöra, liksom attacker mot vårt land. Det är en radikal minoritet som ligger bakom dem", slår det franska utrikesdepartementet fast i uttalandet som publicerades på söndagseftermiddagen.

I uttalandet konstateras också att det under de senaste dagarna noterats flera uppmaningar till bojkott, främst av franska matprodukter i flera länder i Mellanöstern. I dessa länder har det också uppmanats till demonstrationer mot Frankrike på grund av att de så kallade Muhammedkarikatyrerna visats.

I exempelvis Kuwait har en detaljhandelskedja plockat bort sina franska varor och i Saudiarabien har det framförts hårda krav på bojkott av franska varor.

ANNONS

"Islamistisk separatism"

Muhammedkarikatyrerna visades för en fransk skolklass för snart två veckor sedan i samband med att läraren Samuel Paty höll en lektion om yttrandefrihet. De elever som inte ville se bilderna erbjöds lämna klassrummet eller uppmanades blunda innan bilderna visades. Några dagar senare blev Paty knivmördad och fick sedan sitt huvud avskuret. Den misstänkte gärningsmannen, Abdullakh Anzoroven en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polisen i samband med ingripandet mot dådet

Frankrikes president Emmanuel Macron hade redan innan mordet kritiserat "islamistisk separatism" och sagt att "islam är en religion som är i kris över hela världen". Efter mordet sade han att "islamister vill åt vår framtid".

I lördags höjde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tonläget och konstaterade att Emmanuel Macron skulle behöva ett "psyktest". Något Erdogan även på söndagen upprepade. Vid det laget hade Frankrike redan kallat hem sin ambassadör från Turkiet för konsultationer.

EU fördömer uttalande

EU:s utrikeschef Josep Borrell fördömde på söndagen Erdogans uttalande, som han beskrev som oacceptabelt.

Men enligt Erdogans medarbetare Fahrettin Altun används "kränkande karikatyrer" av profeten Muhammed för att skrämma muslimer i Europa, under förespegling att det skulle handla om yttrandefrihet.

"Allt vi ser om muslimer i europeisk kultur i dag är kusligt likt demoniseringen av europeiska judar på 1920-talet", skrev han på Twitter.

ANNONS

Även Khan till attack

Även Pakistans premiärminister Imran Khan attackerar Macron. Den franske presidenten borde ha visat återhållsamhet i stället för att skapa ytterligare polarisering och marginalisering som "oundvikligen leder till radikalisering", skriver Khan på Twitter.

"Det är olyckligt att han har valt att uppmuntra islamofobi genom att attackera islam i stället för de terrorister som utför våld, vare sig det är muslimer, vitmakt-aktivister eller ideologiska nazister", skriver Khan också.

Han uppmanar också Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg att införa lika skarpa riktlinjer mot islamofobi som mot förnekelse eller förvanskning av Förintelsen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS