Tjeckiens president Milos Zeman. Arkivbild.
Tjeckiens president Milos Zeman. Arkivbild. Bild: Ondrej Deml/AP/TT

Tjeckien ber Putin om ryskt vaccin

ANNONS

Tjeckien har bett om leveranser av det ryska covid-vaccinet Sputnik V då vaccinsändningarna från EU anses dröja för mycket.

Omkring 650 000 vaccindoser har delats ut i landet sedan december.

– Enligt information från den ryska ambassaden kan det (Sputnik V) anlända redan om några dagar, säger den ryssvänlige presidenten Milos Zeman i tv-kanalen Prima.

Han tillägger att han skrivit ett personligt brev till Rysslands president Vladimir Putin i saken.

Tjeckien är det EU-land som de senaste två veckorna registrerat flest nya fall av smittan per 100 000 invånare. Landet är också ett av de tre värst drabbade i EU vad gäller dödlighet i förhållande till befolkningsmängd.

ANNONS

Drygt 20 300 covidsmittade har avlidit i Tjeckien sedan pandemins början. Omkring 1,2 miljoner personer har konstaterats bära på viruset.

Landet har cirka 10,7 miljoner invånare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS