James Comey. Arkivbild.
James Comey. Arkivbild.

Tidslinje: James Comey och Donald Trump

ANNONS
|

Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.

Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.

November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.

December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.

Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.

ANNONS

Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.

Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.

Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.

Mars 2017: Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna, som Trump twittrat ut, om att Barack Obama låtit avlyssna Trump.

Mars 2017: Comey säger att han planerar att stanna på sin post. "Ni får dras med mig i ytterligare 6,5 år", säger han.

Mars 2017: Comey bekräftar för första gången att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och med det även kopplingar mellan personer inom Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

Maj 2017: Trump ger Comey sparken.

TT-AFP

ANNONS