Afghaner letar efter överlevande i jordbävningsdrabbade provinsen Paktika.
Afghaner letar efter överlevande i jordbävningsdrabbade provinsen Paktika. Bild: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Talibanerna ber om hjälp efter skalvet

Talibanerna har bett om internationell hjälp för att hantera följderna av jordskalvet som krävde minst 1 000 liv. Men inledningsvis gräver överlevande i bråten med sina bara händer.

ANNONS

Afghanistans resurser att hantera situationen efter det svåra skalvet är starkt begränsade.

"Regeringen arbetar efter sin förmåga", twittrar den högt uppsatte talibanen Anas Haqqani, skriver AFP.

"Vi hoppas att det internationella samfundet och hjälporganisationer också kommer att hjälpa vårt folk i den här svåra situationen."

I väntan på hjälp utifrån står överlevare på raserade byggnader som tidigare varit bostäder i den jordbävningsdrabbade provinsen Paktika i Afghanistan. Där lyfter de bort bråte bit för bit i hopp om att hitta fler människor vid liv.

1 000 döda

Skalvet, där 1 000 människor enligt myndigheterna har omkommit, var det dödligaste på 20 år i Afghanistan. Ytterligare 1 500 har rapporterats skadade, enligt den statliga nyhetsbyrån Bakhtar. Siffrorna befaras stiga.

ANNONS

– Vi ber det Islamiska emiratet och hela landet att träda fram och hjälpa oss, säger en överlevare till nyhetsbyrån AP.

Skalvet inträffade mitt i natten, när människor sov i sina hem.

– Några helikoptrar kom för att hjälpa men det är oklart vad de kan göra förutom att flytta på döda, säger en afghan till BBC.

Svaga byggnader

Skalvets centrum var i provinsen Paktika, cirka fem mil sydväst om staden Khost. I området finns många gamla och svaga byggnader.

Jordskalvet med en magnitud kring 6,0 på 10 kilometers djup drabbar en befolkning där miljoner redan står inför hunger och fattigdom. Vården har på många håll brutit ihop efter talibanernas maktövertagande i augusti förra året.

Talibanernas övertagande ledde till att omvärlden frös bistånd som tidigare stått för en stor del av Afghanistans ekonomi. Många internationella hjälporganisationer lämnade Afghanistan efter att talibanerna tog över och många regeringar undviker i dag att ha direktkontakt med landet.

Representanter från flera FN-organ uppger nu att talibanerna låter dem komma till området efter skalvet.

Svårtillgängligt

Vittnen beskriver för BBC en desperat situation.

– Det finns inga officiella hjälparbetare men människor från grannstäder och byar kommer hit för att rädda människor, säger Alem Wafa som rest dit för att hjälpa till.

ANNONS

Han säger att han själv hittat 40 döda, många av dem barn, och att de överlevande inte har något alls, inte ens ett tält att sova i.

Många av vägarna runt byarna i det bergiga området har fått stora skador och jordskred efter regn nyligen har gjort det ännu svårare att ta sig fram med hjälp.

Webbkarta över det drabbade området.
Webbkarta över det drabbade området. Bild: Johan Hallnäs/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS