Talibanernas politiske ledare Sher Mohammad Abbas Stanikzai i Moskva på tisdagen.
Talibanernas politiske ledare Sher Mohammad Abbas Stanikzai i Moskva på tisdagen.

Talibaner backar: Finns ingen tidsplan

Talibanerna backar från en tidigare uppgift om att USA har lovat att förflytta hälften av sina soldater i Afghanistan under våren. Vid samtal i Moskva är talibanerna överens med olika afghanska parter om målet att alla utländska styrkor ska lämna.

ANNONS
|

En talesperson för talibanrörelsen sade tidigare att USA gett ett sådant löfte, enligt den ryska, statligt kontrollerade nyhetsbyrån Ria. Samma talesperson förnekade senare att han sagt det.

- Som det är nu är vi inte överens, säger han efter att onsdagens samtal i Moskva avslutats.

Den tidigare uppgiften förnekades också av det amerikanska utrikesdepartementet.

- Om alla parter gör vad som krävs för att förhindra att Afghanistan används som en plattform för terrorism är vi, om omständigheterna tillåter, villiga att titta på ändringar i den militära närvaron, sade departementets talesperson.

ANNONS

Regeringen frånvarande

Amerikanska och talibanska företrädare träffades i Qatar i januari och nya möten planeras denna månad. Just nu pågår samtal mellan talibaner och afghanska oppositionspolitiker i den ryska huvudstaden Moskva.

Gemensamt för båda mötena är att Afghanistans regering inte är representerad. USA:s villkor för en överenskommelse är att en vapenvila kommer till stånd mellan regeringen och talibanrörelsen, som inte godkänner president Ashraf Ghanis styre.

Afghanistans tidigare president Hamid Karzai, en av oppositionspolitikerna som deltar, säger att frågan om utländska styrkors stationering i landet ligger högst på dagordningen. Han säger vidare att samtalen har varit till belåtenhet och att parterna närmar sig en samsyn.

Trevare från Trump

USA:s president Donald Trump sade i sitt tal till nationen på tisdagen att samtalen om Afghanistan har trappats upp, med en försiktig förhoppning om att det 17 år långa kriget snart ska nå ett slut.

Samtidigt sade Trump att USA då kan "fokusera på kontraterrorism", vilket genast ifrågasätts av talibanrörelsen, vars mål är att det inte ska finnas någon utländsk militär närvaro i landet.

Att samtal förs på ryskt initiativ, under Kremls påsyn, utgör ett trendbrott när det gäller omvärldens inblandning i Afghanistan. Efter dåvarande Sovjetunionens misslyckade invasion av Afghanistan på 1980-talet har Ryssland i stort hållit sig i bakgrunden, fram till nu.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Kriget i Afghanistan

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA:s östkust den 11 september 2001. Terrornätverket al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin, som ansågs ligga bakom dåden, hade en fristad hos talibanrörelsen som då kontrollerade Afghanistan. USA gick in för att beröva talibanerna makten som de hade haft sedan 1996.

När insatsen var som störst stred omkring 130000 soldater från Natostyrkan Isaf i Afghanistan. Omkring 50 länder har deltagit, däribland Sverige.

Trots att det fortfarande är våldsamt och osäkert i Afghanistan avslutades Isafs stridande uppdrag officiellt den 31 december 2014. Ansvaret för säkerheten i landet hade då i flera år successivt överförts till afghanerna själva. Det nuvarande uppdraget kretsar kring utbildning, rådgivning och stöd.

ANNONS