Demonstranter sätter eld på bildäck vid en vägspärr vid staden Cetinje i Montenegro där en ny biskop installeras och säkerhetspådraget är stort.
Demonstranter sätter eld på bildäck vid en vägspärr vid staden Cetinje i Montenegro där en ny biskop installeras och säkerhetspådraget är stort. Bild: Risto Bozovic/AP/TT

Tårgas och tumult när Montenegro får ny biskop

ANNONS

Det är oroligt på gatorna i Cetinje i Montenegro där Joanikije II på söndagen installeras som högste biskop för serbisk-ortodoxa kyrkan – och rollen som landets religiösa ledare.

Demonstranterna har kastat sten, flaskor och smällare mot polis som svarat med tårgas för att skingra människor. Enligt lokala medier finns inga rapporter om att någon skadats.

Söndagens ceremoni och de efterföljande protesterna blottlägger klyftan mellan Montenegro och grannlandet Serbien.

Montenegro och Serbien gick skilda vägar och blev självständiga stater år 2006. Men kyrkorna delades inte upp, utan den serbisk-ortodoxa kyrkan är än i dag religiöst överhuvud, något som för vissa i Montenegro symboliserar serbisk påverkan.

ANNONS

Premiärministern kallar protesterna för terrorism och anklagar den tidigare presidentens parti för att ligga bakom. Han har inte kommenterat anklagelserna.

EU-sändebudet Tonino Picula ser med oro på de ökade spänningarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS