Sydkorea: USA:s specialförband övar på att slå ut Nordkoreas toppskikt

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap deltar nu USA:s mest beryktade specialförband i övningar i landet. Målet: Att slå ut Nordkoreas ledarskikt vid en väpnad konflikt.

ANNONS
|

Enligt nyhetsbyrån ska både den amerikanska flottans specialförband NSWDG (Naval Strategic Warfare Development Group), även kallat SEAL Team Six, och arméns motsvarighet Delta Force, samt en rad andra elitförband, delta i övningar tillsammans med sydkoreanska enheter under de gemensamma årliga militärövningarna Foal Eagle och Key Resolve.

Militära källor uppger för Yonhap att förbandenska öva på att slå ut den nordkoreanska ledningen om väpnad konflikt återuppstår mellan Syd- och Nordkorea. Något som flera andra sydkoreanska medier också rapporterar om.

Till Business Insider uppger dockPentagons talesperson kommendör Gary Ross att amerikansk militär "inte över på uppdrag av den typen."

Den sydkoreanska tidningen Joongang Daily uppger dock att det sydkoreanska försvarsministeriet bekräftat att övningar på att störta Kim Jong-Un ska genomföras.

ANNONS

Dödade Usama bin Ladin

När det beryktade NSWDG ska anlända till Sydkorea är inte känt, men Japan Times rapporterar att hangarfartyget USS Carl Vinson, tillsammans med en rad följeskepp, nu övar i sydkoreanska vatten, efter att tidigare ha övat med japanska flottan. USS Carl Vinson ska lägga till i Busan under onsdag, enligt Joongang Daily.

Det är första gången som de amerikanska specialförbanden deltar i de årliga övningarna Foal Eagle och Key Resolve. Men både Seoul och Washington hävdar att det handlar om ”defensiva” övningar.

Pyonyang däremot hävdar att det rör sig om övningar inför en invasion.

NSWDG, eller SEAL Team Six, är ett omtalat förband efter, bland annat, dödandet av Al Qaida-ledaren Usama bin Ladin i enräd i Pakistan 2011, och fritagningen av det kapade fraktfartyget Maersk Alabamas kapten 2009. Dessutom har flera av förbandets tidigaretystlåtna ex-medlemmar berättat i medier och böcker om tidigare uppdrag, som exempelvis Usama bin Ladin-räden.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Nord- och Sydkorea har ökat under den senaste tiden och i början av mars avfyrade Nordkorea fyra ballistiska robotar, varav tre landade i havet nära Japans kust. Enligt Nordkoreas regimtrogna nyhetsbyrå KCNA var det en övning för att kunna attackera amerikanska baser i Japan.

FN:s säkerhetsråd fördömde det nordkoreanska agerandet och den brittiske FN-ambassadören Matthew Rycroft avfärdade tankar om att Sydkoreas och USA:s militärövningar ökar spänningarna i regionen. Nordkorea är i stället den destabiliserande faktorn, enligt honom.

ANNONS

Han fick medhåll av Japans FN-ambassadör Koro Bessho, som underströk att nordkoreanerna är de aggressiva:

– Vi gör ingenting för att provocera dem så vi är i en stark position för att säga dem att det här är totalt oacceptabelt.

Kina vill att alla backar

Kinas utrikesminister Wang Yi har föreslagit att Nordkorea ska upphöra med sina robottester i utbyte mot att USA:s och Sydkoreas övningar avbryts.

På så sätt kan det finnas en väg ur säkerhetsdilemmat och tillbaka till förhandlingsbordet, enligt honom.

ANNONS