Ann Linde har satt sig i karantän. Arkivbild.
Ann Linde har satt sig i karantän. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT

Sveriges utrikesminister i karantän

Sveriges utrikesminister Ann Linde har satt sig i karantän i väntan på provsvar sedan hennes österrikiske kollega Alexander Schallenberg har testat positivt för coronaviruset.

ANNONS

Han uppges vara symtomfri, men samtliga i den österrikiska regeringen ska testas för covid-19 eftersom Schallenberg deltog i ett regeringssammanträde i onsdags.

Schallenberg kan ha smittats i samband med EU:s utrikesministermöte i måndags, uppger en talesperson i ett pressmeddelande.

Ann Lindes pressekreterare Klara Watmani uppger att den svenska utrikesministern mår bra och är symtomfri men tillämpar hemarbete tills hon fått ett negativt provsvar.

Watmani säger att det inte innebär att några planerade möten för Linde måste ställas in. På TT:s fråga om när provsvar kan komma svarar Watmani:

– Det har jag ingen information om men vi hoppas att det kommer så snart som möjligt.

ANNONS

EU-toppmöte

Under lördagen kom även beskedet att Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès, som också var med på utrikesministermötet, testats positivt för covid-19.

"Mitt covidtest är positivt. Jag smittades antagligen via min familjekrets med tanke på smittskyddsåtgärderna utanför hemmet", skriver Wilmès på Twitter .

Frågetecknen växer nu kring EU:s toppolitikers möten den gångna veckan.

Under torsdagen och fredagen möttes EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel, ett möte som ifrågasattes av både Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Finlands Sanna Marin, som båda ansåg att det i stället borde ha hållits digitalt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ansåg däremot, precis som bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, att det var nödvändigt att ses fysiskt.

Marin lämnade

Sanna Marin valde att lämna toppmötet under fredagen, efter att en riksdagsledamot hon träffat tidigare under veckan testats positivt för covid-19. Hon covidtestas och har satt sig i frivillig karantän, enligt ett uttalande från det finländska regeringskansliet.

Redan under torsdagen lämnade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen toppmötet för att sätta sig själv i karantän, av säkerhetsskäl, sedan en av hennes medarbetare testat positivt för covid-19.

Polske Mateusz Morawiecki deltog inte alls i mötet, då han träffat personer som konstaterats smittade.

Maria Soläng, Löfvens pressekreterare, säger till TT på lördagen att statsministern inte är i karantän, är symtomfri och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

ANNONS

Tomas Bengtsson/TT

Kristin Groth/TT

Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg har testat positivt för covid-19. Arkivbild.
Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg har testat positivt för covid-19. Arkivbild. Bild: UNTV/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS