Per Bolund, miljö- och klimatminister, vill sätta ett slutdatum för fossil produktion i Sverige och andra länder, det tillkännagavs på en presskonferens i Glasgow på torsdagen.
Per Bolund, miljö- och klimatminister, vill sätta ett slutdatum för fossil produktion i Sverige och andra länder, det tillkännagavs på en presskonferens i Glasgow på torsdagen.

Sverige vill bestämma ett slut för fossila bränslen: ”Många länder vill gå före”

Sverige har gått med i ett samarbete för att sätta ett slutdatum för produktion av fossila bränslen, tillsammans med länder som Costa Rica och Danmark. Det berättade klimat- och miljöminister Per Bolund på en presskonferens i Glasgow på torsdagen.
– Vi är många länder som vill gå före och fasa ut fossila bränslen generellt, säger han.

ANNONS
|

Alliansen, består av elva parter – länder och stater. Bland dem, utöver Sverige, finns Danmark, Frankrike, Irland, Grönland, Wales och Nya Zeeland. Tanken är att länderna ska förbinda sig till att inte ge nya tillstånd och licenser för fossil produktion.

– Vi sträcker gärna upp handen när det gäller att faktiskt säga att fossila bränslen är en parentes i mänsklighetens historia och den parentesen måste ta slut så fort som det bara går, säger miljö- och klimatminister Per Bolund på en av den svenska delegationens presskonferenser på COP26 i Glasgow.

På en presskonferens senare under dagen säger danska klimatministern Dan Jørgensen att de redan har satt sitt slutdatum för produktion till år 2050. Samarbetet, som förkortas Boga, leds av just Danmark tillsammans med Costa Rica. Men det är många stora utsläppare som saknas.

ANNONS

– Jag hoppas att vi kommer att kunna namnge fler parter de kommande dagarna. Det finns ett stort intresse. Vi hoppas att detta kommer sätta igång en konversation, säger Dan Jørgensen.

”Många länder som vill gå före”

Den danska ministern hoppas på ett forum för diskussioner om hur man ska sluta med fossila bränslen. Den svenska klimatministern pekar på vikten av förebilder.

– Vi är många länder som vill gå före och fasa ut fossila bränslen generellt. Men som kollektiv, världens länder samlade, skulle jag bedöma att vi inte är där än. Nu handlar det snarare om att välkomna, för oss som är ambitiösa i sammanhanget, att det nu finns starkare språk än det funnits någonsin, säger Per Bolund och syftar på formuleringar om fossila bränslen i det första utkastet av en Glasgowöverenskommelse som kom i går, onsdag.

När samarbetet tillkännages är den stora salen Giants Causeway full i konferensanläggningen i Glasgow. När Per Bolund tar ordet, flankerad av representanter för de andra parterna, berättar han att han är stolt över att Sverige går med i alliansen.

– Vi ha sett många gånger genom historien att någon har gått före och visat att något är möjligt.

Svenska och danska klimatministrarna när alliansen som ska sätta ett slutdatum för produktionen av fossila bränslen tillkännagavs på COP26 i Glasgow.
Svenska och danska klimatministrarna när alliansen som ska sätta ett slutdatum för produktionen av fossila bränslen tillkännagavs på COP26 i Glasgow. Bild: Annelie Moran

Lätt löfte för Sverige

Björn Sandén är professor i innovation och hållbarhet på Chalmers.

ANNONS

– Sverige har ingen fossil produktion. Vi har ingen olja, kol eller naturgas. Så det är lätt för Sverige att skriva på ett sådant här löfte jämfört med exempelvis Norge, säger han.

Hur viktig den här alliansen blir menar han beror på vilka som går med i den framöver.

– Det är stor vits med en sådan här överenskommelse, man måste sluta ta upp fossila bränslen, för tar man upp dem så kommer de att användas någonstans, säger han.

Björn Sandén, professor på Chalmers.
Björn Sandén, professor på Chalmers. Bild: Ulrika Ernström/Chalmers/Bohusläningen

Han tror dock att något som inledningsvis inte ser ut att få något större genomslag kan växa och få betydelse framöver.

– Det finns en kritik mot tomma ord, men man ska inte underskatta tomma ord. Om nu Sverige skriver under detta kanske även norska politiker får frågor om detta från journalister och då kan det över tid utvecklas till något mer konkret och verkningsfullt.

LÄS MER:Per Bolunds uppgift i Glasgow – förhandla om rika länders miljardstöd till fattiga

LÄS MER:Ras och störtfloder när norska isen smälter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS