EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller tal inför EU-parlamentet i Strasbourg.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker håller tal inför EU-parlamentet i Strasbourg.

Svensk skepsis om Junckers sociala planer

EU:s "sociala pelare" – de 20 principer om bättre arbets- och levnadsvillkor som slogs fast vid EU-toppmötet i Göteborg i höstas – gillas starkt av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Kanske lite för starkt till och med, tycker mötesvärdarna.

ANNONS
|

- Det är dags att vi gör de goda intentionerna som vi uttalade vid Göteborgs-toppmötet till lag, sade Juncker i sitt tal om läget i EU i Strasbourg på onsdagen.

De stora svenska partiernas EU-parlamentsledamöter gör dock direkt tummen ned.

- Det är vi bestämt emot. Sociala frågor av det här slaget ska inte vara lagstiftning, säger Gunnar Hökmark (M).

ANNONS

- Det är något som medlemsstaterna ska bestämma över. Här gick han (Juncker) betydligt längre och hårdare fram och för svensk del är det helt orimligt att man skulle på EU-nivå sitta och besluta med majoritetsbeslut om hur vi ska ha våra socialförsäkringssystem eller föräldraledigheter, säger Marita Ulvskog (S).

Hon tror samtidigt att Juncker själv är medveten om motståndet.

- Det kanske är naturligt för honom att försöka skicka med någonting som han står för, men som han inte har stöd för bland alla medlemsländer, säger Ulvskog i Strasbourg.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s sociala pelare

EU:s sociala pelare består av 20 inte bindande principer för bättre arbets- och levnadsvillkor. Rättigheterna är fördelade på tre områden: lika möjligheter och tillträde till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor samt socialt skydd och inkludering.

Här är några av principerna:

* Alla har rätt till en utbildning av god kvalitet, praktik och livslångt lärande som rustar dem för att delta fullt ut i samhället och klara av förändringar på arbetsmarknaden.

* Män och kvinnor har rätt till lika lön för lika arbete.

* Arbetare har rätt till rättvisa löner som möjliggör en anständig levnadsstandard.

* Barn har rätt till omsorg och förskola till rimlig kostnad.

* Alla som saknar tillräcklig egen försörjning har rätt till adekvat minimiersättning som säkrar ett värdigt liv i livets alla skeden. För de som kan arbeta, ska ersättning kombineras med incitament för att komma in på arbetsmarknaden.

ANNONS