Demonstranter protesterar mot militärjuntan Myanmar. Arkivbild.
Demonstranter protesterar mot militärjuntan Myanmar. Arkivbild. Bild: AP/TT

Svensk ambassad: Släpp protestledare

ANNONS

Militärregimens säkerhetsstyrkor i Myanmar har gripit en av de ledande företrädarna inom proteströrelsen mot juntan.

En polisbil rammade Wai Moe Naings motorcykel på torsdagen i samband med en motorburen demonstration och förde sedan bort honom, uppger vittnen, kolleger och vänner för nyhetsbyrån Reuters.

Sveriges ambassads sektionskontor i Myanmars största stad Rangoon uppmanar i ett Facebookinlägg regimen att släppa Wai Moe Naing och andra som gripits under protesterna mot militärjuntan.

"Vi följer noga Wai Moe Naings fall", heter det i uttalandet.

Även USA:s ambassad har engagerat sig i frågan och fördömer gripandet.

Sedan militären tog makten i Myanmar den 1 februari har omfattande protester pågått i landet. Juntan har svarat med dödligt våld och fler än 700 personer har dödats av militär och polis, enligt människorättsorganisationen AAPP. Över 3 000 personer har gripits.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS