Fängelset i Terre Haute i Indiana där den dödsdömde 40-åringen avrättades på torsdagen. Bild från i augusti.
Fängelset i Terre Haute i Indiana där den dödsdömde 40-åringen avrättades på torsdagen. Bild från i augusti. Bild: Michael Conroy/AP/TT

Svart man död i ny federal avrättning

ANNONS

Morddömde Christopher Vialva, 40, har avrättats i USA. Han är den förste svarte fången som har avrättats federalt i USA sedan de federala avrättningarna återupptogs i juli, efter ett uppehåll på 17 år.

Sammanlagt har nu sju personer avrättats federalt sedan landets justitiedepartement började verkställa dödsstraffen igen. Under Donald Trumps tid som president har det därmed avrättats dubbelt så många personer federalt, som under alla hans föregångare sammanlagt sedan 1963.

Vialva dömdes till döden för 20 år sedan för mord på ett vitt gift par 1999. Han dödförklarades klockan 18.46 lokal tid på torsdagen, efter att ha fått en dödlig giftinjektion i det federala fängelsesystemets lokaler för avrättning i Terre Haute i Indiana.

ANNONS

Totalt sitter 56 fångar i federala dödsceller i USA. Av dem är 46 procent svarta, trots att svarta bara utgör 13 procent av landets befolkning.

De flesta avrättningar i USA utförs efter beslut på delstatsnivå.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS