En rad utmaningar väntar den som efter valet i Storbritannien får nyckeln till premiärministerns tjänstebostad 10 Downing Street i sin hand.
En rad utmaningar väntar den som efter valet i Storbritannien får nyckeln till premiärministerns tjänstebostad 10 Downing Street i sin hand.

Svåra utmaningar för brittisk valvinnare

ANNONS
|

När Theresa May överraskande utlyste nyval väntade hon sig en enkel seger. Men Labour knappade in rejält – och även om ingen förväntar sig att det socialdemokratiska oppositionspartiet faktiskt ska vinna väntas torsdagens val bli mer av en rysare än den promenadseger som "Tories" hade hoppats på.

Oavsett vem som får nyckeln till 10 Downing Street i sin hand väntar bråda dagar. Så snart landet har hämtat andan är det dags att inleda förhandlingarna om skilsmässan från EU – då premiärministern ställs inför den grannlaga uppgiften att forma Storbritanniens framtid efter över 40 år i EU.

ANNONS

Splittrat land

Det behövs också en premiärminister som kan ena folket, som till viss del fortfarande är splittrat efter folkomröstningen som ledde till beslutet att lämna EU.

May försökte förgäves få parlamentsvalet att kretsa kring brexit och framställde sig som den stabila ledare som britterna kommer att behöva när det stormar. Tories förespråkar en så kallad hård brexit där Storbritannien helt lämnar den inre marknaden medan Labour vill se en mjukare separation med fler kompromisser. Klockan tickar – och hårda förhandlingar är att vänta.

Men undersökningar har visat att väljarna är mer intresserade av hälso- och sjukvårdsfrågor än av brexit, i synnerhet av framtiden för det skattefinansierade sjukvårdssystemet NHS. Kritiker menar att den konservativa regeringen har investerat för lite pengar och engagemang i nationalklenoden NHS och Jeremy Corbyn har inte varit sen att använda de begränsade resurserna som ett slagträ i debatten.

Säkerhetsfrågor

Premiärministern måste också hantera ett Storbritannien som på kort tid drabbats av flera blodiga terrordåd. Under Mays sex år som inrikesminister skars det ner rejält inom polisen, något som kritiker menar har påverkat förmågan att upptäcka extremistiska sympatier i samhället.

Och hur kommer det sig att landets säkerhetstjänst misslyckades med att stoppa dåden, trots att angriparna var kända av myndigheterna sedan tidigare? Det är en – av många – frågor som den brittiska valvinnaren måste sätta tänderna i.

ANNONS
TT

Fakta: May och Corbyn

Theresa May, född 1956, är Storbritanniens premiärminister sedan juli 2016, då företrädaren David Cameron valde att avgå sedan de brittiska väljarna i en folkomröstning röstat för att lämna EU. Ytterligare några månader senare valdes hon även formellt till partiledare i Konservativa partiet. May var inrikesminister 2010–2016 och är parlamentsledamot sedan 1997 (för Maidenhead, väster om London). Hon är gift med förre studiekamraten Philip. De har inga barn.

Jeremy Corbyn, född 1949, är brittiska Labours ledare sedan september 2015. Han valdes i en medlemsomröstning med nästan 60 procent av rösterna, trots att han ansågs chanslös då han länge tillhört partiets yttersta vänsterflygel. Corbyn har varit parlamentsledamot (för Islington i norra London) sedan 1983, har varit gift tre gånger och har tre söner.

ANNONS