Svåra översvämningar i Kanada - tusentals drabbade

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Undantagstillståndet utlystes under söndagseftermiddagen i Montreal och råder i två dygn, berättar stadstjänstemän enligt CBCNews. Nödläget utlystes efter att tre dammar gav vika i stadens norra delar.

– Om människors liv står på spel måste vi tänka på de i först hand, sa Denis Coderre, borgmästare i Montreal enligt CBC..

Översvämningarna har orsakats av dels varmare temperaturer som har fått snön i regionen British Colombia att smälta, men också stora mängde regn som har fallit de senaste dagarna. Vattennivån väntas nå sin höjdpunkt under måndagen då regn har fortsatt falla.

Tusentals har flytt vattnet

Tusentals kanadensare har tillbringat helgen med att fly de svåra översvämningar som har drabbat provinsen Quebec i östra Kanada. Nästan 1 900 bostäder har översvämmats i över 126 städer i provinsen, enligt kanadensiska myndigheter.

ANNONS

Nära 1 200 soldaterhar skickats ut till flera regioner och har fått i uppdragatt hjälpa människor och boende att evakuera.De har även fått i uppdrag att fylla och stapla sandsäckar, samt rädda familjer i bostäder som har blivit avskilda av vatten.

– Våra trupper var snabbt på plats och har börjat hjälpa och leverera stöd till kanadensare som har drabbats av översvämningen, säger försvarsminister Harjit Sajjan.

Tusentals människor har flytt sina hem de senaste dagarna. Många har inte kunnat lämna sina hem då vattnet omringat husen. Människor har då använts sig av små båtar och kanoter för att komma till undsättning.

I staden Gatineau, nära Ottawa, har cirka 700 personer tvingats ut ur sina bostäder sedan vattennivån i Ottawa River fortsatt stiga.

Kan riskera att svepas bort

Myndigheter uppmanar boende att hålla sig borta från floder och strömmar sedan regnet har fortsatt falla över provinsen. Man betonar att vattendrag är extremt farliga eftersom nivåerna är höga, vattnet kallt och med starka strömmar samt att farligt skräp kan finnas i vattnet. Kommer man för nära vattnet kan man riskera att svepas bort, enligt kanadensiska myndigheter.

ANNONS