Studien: Aktivitetsarmband kan vara farliga

Aktivitetsarmband och träningsklockor som mäter pulsen är inte särskilt tillförlitliga. Den slutsatsen drar forskarna i en ny amerikansk studie. – Då kan man lika gärna gissa pulsen själv, säger Örjan Ekblom, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

ANNONS
|

Med ett aktivitetsarmband på handleden är tanken att det ska bli enklare att hålla koll på sin träning och livsstil. Pulsmätare, stegmätare och tidtagningsfunktioner är gemensamt för de flesta varianter i den uppsjö av olika märken som har dykt upp på marknaden. För två år sedan utsågs aktivitetsarmbandet till årets julklapp av Handelns utredningsinstitut. Enligt en amerikansk studie sägs nu flera av de populäraste armbanden vara opålitliga - och kanske rent av farliga, skriver The Verge.

Armbanden gledlängs handleden

I studien fick 50 fysiskt friska män och kvinnorspringa på ett löpband med aktivitetsarmband från fyra av de största tillverkarna. Samtidigt var deltagarnakopplade till en EKG-mätare, som är en beprövat tillförlitlig metod att mäta hjärtrytm. Testerna genomfördes med fem olika hastigheter på löpbandet och med tre olika längder på viloperioderna efter träningen.Forskarna konstaterade att i takt med att träningens intensitet ökade så minskade tillförlitligheten i armbandens pulsmätning. En orsak till det ska ha varit att deltagarna vid högre intensitet pendlade kraftigare med armarna, vilket gjorde att armbandet gled mer upp och ner längs handleden. Det ska ha gjort att sensorerna tappade kontakten med huden och mätte sämre. I de fall när mätaren visar lägre puls än verkligheten anser forskarna att det finns en hälsorisk. Framförallt för människor med hjärtproblem, som förlitar sig på utrustning som mäter pulsen. I studien skriver forskarna att det är viktigt att kontrollera så att personer i den här gruppen använder sig av pålitlig utrustning.

ANNONS

"Vare sig fantastiska eller farliga"

Örjan Ekblom är docent på Gymnastik- och idrottshögskolan och tycker att flera av aktivitetsarmbandet verkar mäta dåligt, att döma av den amerikanska studien. Framförallt två av storsäljarna, som ligger 30-40 pulsslag fel i resultatet.

– Då kan man lika gärna gissa pulsen själv. Är man lite van kommer man sällan mer än tre-fyra slag fel då, säger Örjan Ekblom.

Han håller däremot inte helt med de amerikanska forskarna att den bristande tillförlitligheten hos armbanden kan vara direkt farlig.

– De är vare sig fantastiska eller farliga. Det blir inte särskilt användbart i vilket fall. Men är man frisk i övrigt så är det inte skadligt att träna hårt.

Om studien:

Forskningsrapporten med titeln "Accuracy of Wrist-Worn Heart Rate Monitors" publicerades i den vetenskapliga publikationen "JAMA Cardiology" i oktober. Författarna är sju forskare från hjärt- och kärlinstitutet vid Cleveland Clinic i Ohio. Studien genomfördes på 50 fysiskt friska vuxna män och kvinnor. Deltagarna fick bära utrustning som mätte EKG, samtidigt som de bar två slumpvis tilldelade aktivitetsarmband av fyra olika märken. Pulsen mättes under fem olika hastigheter på löpband under tre minuters tid åt gången. Efter löpningen mättes pulsen efter tre olika långa viloperioder.

ANNONS