Brasiliens president Jair Bolsonaro med munskydd. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro med munskydd. Arkivbild. Bild: Eraldo Peres/AP/TT

Striden om munskydd fortsätter i Brasilien

Striden om munskydd har varit en följetong i Brasilien – och den bara fortsätter. Nu försöker president Jair Bolsonaro förhala och vattna ur den första nationella lagen som säger att munskydd måste bäras på offentliga platser.

ANNONS

Bolsonaro använder sin vetorätt för att avlägsna paragrafer om att munskydd måste bäras i kyrkor och affärer, samt i andra offentliga miljöer och på slutna platser där människor samlas. Presidenten hävdar att det kan medföra ett okonstitutionellt intrång i människors liv.

Han har också lagt in veto mot paragrafer om att affärer och andra företag måste tillhandahålla munskydd till sina anställda och att myndigheter måste göra det samma för "ekonomiskt sårbara människor".

Munskyddens syfte är att bromsa spridningen av coronaviruset och kongressen måste nu överväga Bolsonaros invändningar och besluta om den ska stödja eller gå emot presidenten.

Detta är en av flera ronder om munskydd i landet. I förra veckan beslutade en domare att Bolsonaro själv måste bära munskydd när han rör sig i offentliga sammanhang, annars väntar böter.

ANNONS

Men i tisdags ogiltigförklarade en annan domare det beslutet med motiveringen att det är onödigt med tanke på att munskydd redan är obligatoriskt i huvudstaden Brasilia.

Brasilien är efter USA världens värst drabbade land av coronaviruset med över 1,5 miljoner smittade och drygt 61 000 dödsfall.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS