Stor jordbävning i Afghanistan – minst 1000 döda

Den dödligaste jordbävningen på två decennier har inträffat i Afghanistan i natt. Minst tusen människor uppges ha dött.

ANNONS
|

Jordbävningen inträffade strax innan klockan två på natten, lokal tid, och uppges ha haft en magnitud på 5.9 på Richterskalan, enligt Reuters. Först rapporterades skalvet ha en magnitud på 6.1, men styrkan nedgraderas senare på onsdagen.

Över tusen människor uppges ha dött i Afghanistan och hundratals ska ha skadats, enligt ett uttalande från landets katastrofhanteringsmyndighet på en presskonferens, vilket gör det till den dödligaste jordbävningen på två decennier.

"Från varje gata hör du människor som sörjer sina älskades död. Husen är förstörda", sa en lokal journalist från den hårt drabbade Paktika-provinsen i Afghanistan till BBC.

ANNONS

Dödssiffran tros stiga

Talibanledaren Hibatullah Akhundzada sa att hundratals hus förstördes i jordbävningen och att dödssiffran sannolikt kommer att stiga.

”En kraftig jordbävning skakade fyra distrikt i Paktika-provinsen och har dödat och skadat hundratals av våra landsmän och förstört dussintals hus", skriver Bilal Karimi, en biträdande talesperson för talibanregeringen, på Twitter.

"Vi uppmanar alla hjälporganisationer att skicka hjälp till området omedelbart för att förhindra ytterligare katastrofer."

Skalvet kändes av 119 miljoner

Skalvets epicentrum var cirka 44 kilometer från staden Khost i sydöstra Afghanistan, söder om huvudstaden Kabul, enligt amerikanska USGS.

Skakningarna kunde kännas över ett område på cirka 50 mil av 119 miljoner människor i Pakistan, Afghanistan och Indien, säger European Mediterranean Seismological Center (EMSC) i en tweet.

Vittnen säger att man även kände av jordbävningen i både Afghanistans huvudstad Kabul och Pakistans huvudstad Islamabad. Inga uppgifter om några skadade i Pakistan har rapporterats.

Majoriteten av de bekräftade dödsfallen kommer från den närliggande provinsen Paktika, uppger Mohammad Nassim Haqqani, chef för talibanförvaltningens katastrofhanteringsmyndighet, enligt The Guardian.

Dödsfall har även rapporterats i de östra provinserna Nangarhar och Khost, tillade han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS