Tysklands förbundskansler Olaf Scholz fick på torsdagen svara på frågor efter avslöjandet att östtyska hemliga polisen kartlade honom på 70- och 80-talen.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz fick på torsdagen svara på frågor efter avslöjandet att östtyska hemliga polisen kartlade honom på 70- och 80-talen. Bild: Andreas Gora/AP/TT

Stasi höll koll på Scholz

ANNONS

Östtysklands hemliga polis Stasi dokumenterade utförligt den blivande förbundskanslern Olof Scholz när denne under 70- och 80-talen var en ledande medlem i de västtyska socialdemokraternas ungdomsförbund, rapporterar Bild.

Tidningen har tagit del av arkivuppgifter som visar hur nära Stasi följde Olaf Scholz under hans besök i det kommunistiska Östtyskland. Stasi beskrev honom som en "erfaren politisk yrkesman med mycket inflytande i sin organisation".

På torsdagen fick Olaf Scholz frågor om Stasis kartläggning av honom.

– Inte trevligt, men det var bara så det var, svarade 63-åringen som förra månaden efterträdde Angela Merkel som förbundskansler.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS