Starkt stöd för FN-insats i Mali

ANNONS
|

Konflikten i norra Mali har trappats upp de senaste veckorna och FN-personal har attackerats vid flera tillfällen.

Men Malis utrikesminister Abdoulaye Diop ger ändå uttryck för viss optimism vid Afrikanska unionens (AU) möte i Addis Abeba.

-Allt är inte löst, men vi befinner oss i en fredsprocess i den norra delen av Mali. Vi hoppas att ett avtal kan skrivas under i början av året, säger han till TT.
FN-insats

Drygt 200 svenskar är på väg att ansluta till FN-operationen Minusma.

-Regeringen har generellt en positiv syn på FN-insatser, och det här var en bra möjlighet, säger Stefan Löfven.

Samtalet med Diop påverkade inte hans inställning i frågan.

-Det finns ingen sådan här insats som är helt riskfri. Ytterst måste försvarsmakten göra bedömningen om det är möjligt. Men det måste finnas en beredskap om läget förvärras.

Om fallet med kidnappade Johan Gustafsson kom upp vill han inte svara direkt på.

-Vi gör precis som den förra regeringen, allt som går. Vi vill göra det på bästa sätt, och det finns ett arbete igång för detta, säger han.

Toppmötet i Addis Abeba avslutades på lördagen. Mycket fokus har legat på konflikter och terrorism, men också Afrikas ekonomiska utveckling.

-Det osar framtid här. Jag tror nästan alla ledare jag har träffat säger samma sak: Vi vill ha en ny typ av samarbete som bygger mer på företagande och handel, säger Stefan Löfven.
Ökat engagemang

Regeringen är tydlig med att den vill ha ett ökat svenskt engagemang i FN, och att resan till AU är ett led i det arbete. På lördagen träffade statsminister Löfven också FN-chefen Ban Ki-Moon.

ANNONS

Tidigare i veckan sade också både utrikesminister Margot Wallström och Löfven att Sverige kan bidra i en eventuell fredsförhandling mellan Israel och Palestina.

Men att det skulle handla om prestige och att synas i världspolitiken slår Stefan Löfven ifrån sig.

-FN är den globala organisation som vi har, med dess fel och brister. Den blir inte mindre viktig i en global ekonomi, och när krig och konflikter inte längre förs mellan länder utan på nya sätt, säger han.
ANNONS