"Största politiska sensationen i modern historia"

Donald Trump är USA:s nye president. Det är den största politiska sensationen i amerikansk modern historia. Republikanerna kan också komma att kontrollera kongressen och skapa en konservativ majoritet i Högsta Domstolen.

ANNONS
|

Opinionsmätningarna gav Hillary Clinton segern. Men när rösträkningen inleddes stod det klart att Donald Trump lade delstat efter delstat i sin kolumn och till sist skulle komma att gå över den magiska gränsen 270 elektorsröster. Förstämning övergick i chock hos demokraterna när sanningen sjönk in att segern tagits ut på förhand. När sluträkningen är klar kan dock Clinton ha vunnit fler röster totalt men ändå förlorat i elektorsröster eftersom valsystemet är att vinnaren i en delstat tar alla delstatens elektorsröster.

Clintons valstrateg John Podesta, kom strax efter klockan två på natten till den konventarena i New York där segerfesten planerats, och meddelade att Hillary Clinton inte skulle framträda förrän många timmar senare och bad de tusentals som samlats att gå hem och sova. Någon timma senare erkände Clinton sig besegrad och hon ringde och gratulerade Donald Trump.

ANNONS

Även Trump överraskad

Det är tydligt att också Donald Trump överraskades av segern. Uppförsbacken som målats upp i mätningarna gjorde att en seger var i det närmaste omöjlig då alla vågmästarstater måste vinnas plus ytterligare några delstater som ansågs säkra för Clinton.

Opinionsmätarna hade en mörk natt efter att prognoserna slagit fel. Det är främst gurun Nate Silver som hamnat i skottgluggen medan mätarna som försett Los Angeles Times med statistik prickat rätt under lång tid och haft Donald Trump som vinnare.

Medierna har också hängt på framgångsvagnen så som den tecknats av opinionsinstituten. Det gjorde att baksmällan blev betydande under valnatten.

Frågan vad som hände väntar på att besvaras. Var det mätningarna som pekade fel? Eller gjorde Donald Trump en oväntad upphämtning under valrörelsens sista dagar? Eller blev Trumps anhängare underrepresenterade av skälet att hans sympatisörer inte ville besvara frågan vem de avsåg att rösta på?

Därför vann Donald Trump

En större fråga än vad som förorsakade opinionsmätarnas kollaps är vad som fick vågen att väga över till Donald Trumps fördel. Här är några av svaren:

* Människor som länge varit marginaliserade och sedda över axeln i det amerikanska samhället har tröttnat på de etablerade politikerna. Det är i huvudsak vita som inte ser en framtid sedan traditionell industri tagit stryk och skapat arbetslöshet. Inga nya jobb har kunnat erbjudas denna stora grupp lågt utbildade arbetare. Här finns också gruvarbetare i kolbrytningen och de stora grupper som på olika sätt varit beroende av den näringen. Det är människor som beskrivits som white trash, hillbilly, trailer people och rednecks och som fanns i den löst sammanslutna teapartyrörelsen och som med Donald Trump fick en banerförare.

ANNONS

* Misstron mot Hillary Clinton kopplas till att det är svårt för ett parti att klara av tre perioder med presidenter från samma parti. Senast det hände var när George Bush efterträdde Ronald Reagan 1988. Barack Obamas kampanjande för Clinton hjälpte inte för att hon skulle kunna vinna.

Donald Trump har skickligt demoniserat alla sina motståndare, både republikanska och demokratiska. Han kallade Ted Cruz för "lögnaren Ted" och Marco Rubio för "lille Marco" och benämnde genomgående Hillary Clinton för "korrupta Hillary". Han har låtit sina anhängare skandera ”lås in henne” på valmötena. Han lade därmed grunden för att slå till när den federala polisen FBI meddelade att utredningen om hennes mejltrafik skulle återupptas elva dagar före valdagen. När FBI-chefen två dagar före valdagen fastslog att inga nya uppgifter framkommit som ger anledning till fortsatt utredning var skadan redan skedd. Stödet sjönk för Clinton och den allmännna känslan var redan fastrotad att det var något skumt med Hillary Clinton. Till det kommer misstankarna om att Ryssland, möjligen via Wikileaks, varit med och påverkat valet.

* Missnöjet med Obamacare. Sjukvårdsreformen var kontroversiell från början och grunden för Teapartyrörelsen. Här har Trump lovat att riva upp reformen och ersätta den med en ny. Hur den skall se ut är oklart liksom hur många andra av hans vallöften skall kunna genomföras. Han kommer kanske att kunna riva upp Obamacare men får svårt att ersätta den. Han kan bygga en mur mot Mexiko men inte hindra flyktingsmugglare att ta människor över gränsen och kommer inte heller att få Mexiko att betala muren. Han kommer inte att lyckas att ta tillbaka amerikanska jobb från Kina och andra låglöneländer i den utsträckning som han utlovat.

ANNONS

* Känslan av att den politiska och intellektuella eliten tappat kontakten med vanligt folk och att utsikten är liten att någon under överskådligt tid skall lyssna har bitit sig fast i stora väljargrupper.

Dags för analys

Både republikerna och demokraterna har omfattande eftervalsanalyser framför sig. Republikanerna får råg i ryggen av att kontrollera Vita huset, representanthuset och troligen också senaten efter valdagen. Det betyder att Donald Trump får möjligheten att utse en ny domare till Högsta Domstolen och på det sättet kan svänga över majoriteten i konservativ riktning. Republikanerna har blockerat Barack Obamas utnämning till en vakant plats och får ny möjligheten själva. Det är dock osäkert om Donald Trump kan samarbeta med republikanerna i kongressen och särskilt med den nuvarande talmannen i representanthuset Paul Ryan. Det är också osäkert hur det republikanska partiet skall hantera den nye presidenten och hur han i sin tur skall förhålla sig till partiet.

Frågan är om republikanerna skall ställa sig bakom honom eller om de skall försöka återskapa det traditionella partiet som för länge sedan förlorat sin färdriktning. Här kan finnas en öppning för ett pånyttfött republikanskt parti som revolterar den dag som Donald Trump söker återval och väljer en annan företrädare i primärvalen. Men här kan också invändas att tongivande republikaner, som de tidigare presidenterna Bush och den förra presidentkandidaten Mitt Romneys, motstånd mot Trump inte räckte den här gången.

ANNONS

Klarade vad som ansågs omöjligt

Republikanerna under Trump klarade det som ansågs som omöjligt för fyra år sedan – att vinna presidentvalet utan att göra betydande inbrytningar i minoritetsgrupperna latinos och afroamerikaner. Skillnaden i röstande mellan kvinnor och män hölls relativt konstant trots Trumps sexistiska och nedsättande uttalanden om kvinnor. Det var istället missnöjet, vreden och bitterheten bland framförallt vita män som gav Donald Trump segern.

Arbetarna har övergett Demokraterna

Demokraterna har också en tuff läxa att göra efter den överraskande och svåra förlusten. Det var partiets chans att skapa historia med den första kvinnliga presidenten efter den förste svarte. Varför inte demokraterna lyckats attrahera och hålla fast en stor väljargrupp av arbetare – som varit med om att bygga upp nationen- är den svåra frågan att besvara.

Demokratiska kvinnor, som hoppats på Hillary, är en grupp som kommer att vara svår att mobilisera ytterligare en gång om fyra år. De var besvikna över att hon inte nådde ända fram 2008 men ställde upp en ytterligare en gång i år.

Stor osäkerhet väntar

Fenomenet Donald Trump har bara börjat analyseras. Och den nye presidentens färdväg är svår att förutse. Det gäller inte minst utrikespolitiken där han talat positivt om den ryske presidenten Vladimir Putin, varit negativ till allierade inom försvarsalliansen Nato som han vill skall betala mer, aggressiv mot Kina, som han vill utsätta för hårdare ekonomiskt tryck och motståndare till internationella handelsavtal som redan tecknats och som håller på att förhandlas.

ANNONS

Det blir en skakig väg med Donald Trump där osäkerheten om hans avsikter kommer att dominera både inrikes-och utrikespolitiken.

ANNONS