Snaran dras åt kring IS i al-Raqqa

Det återstår bara omkring 250 IS-extremister i det självutnämnda kalifatets tidigare "huvudstad" al-Raqqa i norra Syrien. Hundratals av jihadisterna har kapitulerat för den kurdisk-arabiska alliansen SDF.

ANNONS
|

Några hundratal IS-anhängare och deras anhöriga bussades iväg från området på söndagen, medan många andra gripits för att ställas inför rätta för krigsbrott.

Jihadisterna uppskattas fortfarande kontrollera omkring tio procent av staden, bland annat ett sjukhus och en fotbollsarena som tros fungera som vapenarsenal och fängelse.

- Vi tror att det här är över inom några dagar. De (IS-)stridande som fortfarande är kvar kommer att fortsätta slåss in till i döden, säger Mustafa Bali, talesperson för SDF-alliansen.

ANNONS

De flesta av de få IS-anhängare som stannat i staden är utländska jihadister, enligt SDF. Bali berättar att de avgörande striderna är intensiva, men att terrorrörelsen via högtalare uppmanas att överlämna sig frivilligt.

Under natten till söndagen flydde över 3000 civila från al-Raqqa.

Den USA-ledda internationella alliansen mot IS genomför flygräder mot terrorgruppens ställningar i staden under slutoffensiven. Bombanfallen kommer att tillta i takt med att SDF-milisen rycker fram i de återstående delarna av al-Raqqa, enligt en talesperson för alliansen

Offensiven mot al-Raqqa inleddes i juni i år.

TT-AP-AFP-Reuters

Fakta: Bakgrund till kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

ANNONS