Ryska strids- och transportplan har lämnat flygbasen Hmeimim i Latakia, som ett led i nedtrappningen av den ryska militärinsatsen i Syrien. Arkivbild.
Ryska strids- och transportplan har lämnat flygbasen Hmeimim i Latakia, som ett led i nedtrappningen av den ryska militärinsatsen i Syrien. Arkivbild.

Skepsis och hopp efter ryskt beslut

Ryssland trappar ned i Syrien och säljer in segerpropaganda på hemmaplan. Frågan är om det ryska beskedet ökar pressen på den syriska regimen i fredssamtalen i Genève. Skeptiker råder det ingen brist på.

ANNONS
|
-Det återstår att se vad de gör i realiteten, sade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT på väg in till tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.
-Vi får hoppas att han (den ryske presidenten Vladimir Putin) övertalar Assad-regimen att faktiskt bidra konstruktivt till förhandlingarna.

FN-sändebudet Staffan de Mistura anser att det ryska tillbakadragandet utgör "en viktig utveckling". Även amerikanska och europeiska företrädare var försiktigt positiva till det överraskande ryska beskedet.

USA:s utrikesminister John Kerry reser till Kreml nästa vecka för ett möte med Putin.

Viktigt visa upp
-För Ryssland var det här ett bra tillfälle att kliva ur och peka på ett bidrag till freden i området, säger Carolina Vendil Pallin, forskare som leder Rysslandsprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.
-Ryssland har framför allt visat att man har en röst vid de tyngsta förhandlingsborden internationellt. Och det tilltalar en rysk hemmapublik, att Ryssland är att räkna med igen. Det är jätteviktigt.

Efter samtal med president Bashar al-Assad meddelade Putin att "huvudparten" av de ryska styrkorna skulle lämna Syrien under tisdagen. Rysslands flottbas i Tartus och flygbasen Hmeimim i Latakia samt avancerade luftvärnssystem blir dock kvar i Syrien; vice försvarsminister Nikolai Pankov lovar att ryska stridsflyg ska fortsätta slå mot "terroristmål".

Inga pengafråga

Det har spekulerats om att Ryssland helt enkelt tyckte att det blivit för dyrt att hålla sig på krigsfot i Syrien.

ANNONS
-Jag tror inte att det primärt är en finansiell fråga, därför att mycket få åtgärder Ryssland vidtagit när det gäller säkerhetspolitik har varit styrda av ekonomin, säger Carolina Vendil Pallin.

Hon poängterar också att kostnader kan räknas på andra sätt än i reda pengar:

-En kostnad med den syriska operationen är att Ryssland har fått gravt försämrade förbindelser med Turkiet, som i den ryska propagandan närmast har antagit den roll som Ukraina hade tidigare.

USA har uppskattat att 3 000-6 000 ryska militärer funnits i Syrien. Ryssland har anklagats för att framför allt bomba syriska oppositionsstyrkor. Från rysk sida hävdas att insatsen riktat sig mot jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) och andra grupper, vilket ska ha hjälpt den syriska regimen att återta kontrollen över ett territorium på över 10 000 kvadratkilometer.

Inbördeskriget i Syrien har under fem år skördat över 270 000 människoliv.

De FN-ledda fredssamtalen startade under toppdiplomaten Staffan de Misturas ledning i januari. Den 27 februari nåddes ett avtal om vapenstillestånd, som dock inte omfattar jihadiströrelser som Islamiska staten (IS) och Nusrafronten.

I september 2014 startade en USA-ledd allians bombkampanjer mot IS i Syrien till stöd för den syriska oppositionen.

Ryssland inledde i september 2015 flygbombningar till stöd för den försvagade syriska armén, som därmed åter kunde gå till offensiv.

ANNONS