Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att den ukrainska regeringen förbereder sig inför veckans förhandlingar med EU-representanter.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att den ukrainska regeringen förbereder sig inför veckans förhandlingar med EU-representanter. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Skattekontor genomsökta i Ukraina

Ukraina förbereder nya reformer som kommer att förändra landet, meddelar president Volodymyr Zelenskyj, inför veckans toppmöte i Kiev mellan Ukraina och EU.
Under onsdagen utökade landet kampen mot korruptionen när samordnade genomsökningar av residens och skattekontor inleddes.

ANNONS
|

Genomsökningarna riktades mot oligarken Ihor Kolomojskyj och den tidigare inrikesministern Arsen Avakov. Även skattekontor i huvudstaden har genomsökts. Steget verkar vara en del av Kievs pådrivande för att försäkra USA och europeiska länder, som bidrar med viktigt militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina, om att Ukraina hanterar den omfattande korruptionen.

Landet har i åratal haft problem med bland annat mutor, men försöken att bekämpa korruptionen har på senare tid överskuggats av kriget i Ukraina.

– Reformer som kommer att förändra den sociala, juridiska och politiska verkligheten på många sätt och göra den mer mänsklig, transparent och effektiv, sade Zelenskyj i ett tal sent på tisdagskvällen.

ANNONS

Förbereder sig inför förhandlingar

Den ukrainska regeringen förbereder sig nu inför veckans förhandlingar med EU-representanter, enligt presidenten.

– I allmänhet kommer denna vecka att vara en vecka av europeisk integration i ordets alla bemärkelser, konstaterade Zelenskyj i sitt tal.

Ukraina har gjort framsteg i samarbetet med EU, understryker han.

– Framsteg som är uppenbara, trots det fullskaliga kriget.

Ytterligare detaljer väntar

Ytterligare detaljer om reformer kommer att tillkännages senare, utifrån resultaten från mötena, enligt presidenten.

Toppmötet mellan Ukraina och EU ska hållas i Kiev på fredag, meddelade Ukrainas premiärminister Denys Shmygal i samband med ett regeringssammanträde i tisdags.

Han kallade samtidigt mötet för "extremt viktigt" för Kievs försök att ansluta sig till EU.

Ukraina fick status som kandidatland till EU förra året.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS