Serbien får sin första öppet homosexuella minister

ANNONS
|

När Serbiens nya regering presenterades var det en medlem som hamnade i fokus direkt: 40-åriga Anna Brnabic. Anledning: Hon råkar vara homosexuell.

Beskedet från premiärministern Aleksander Vucic kom som en överraskning då Serbien ofta framställs som en av de mest homofoba länderna i Europa. Därför var det också fullt naturligt att Vucic fick förklara valet i pressen.

– Hennes personliga val intresserar mig inte. Hon är välkommen i den serbiska regeringen, sa han, enligt serbiska medier.

I Serbien har frågan om hbtq-rättigheter blivit något av en symbolfråga som delar mer EU-vänliga krafter i landet och nationalistiska grupperingar.

Det finns ett exempel från 2009 då en politiker gav bort ett par rosa strumpbyxor till en minister under ett sammanträde som en markering mot att ministernstödde ny lagstiftning som skulle skydda homosexuellas rättigheter. På frågan varför svarade politikern att "ministern kommer behöva den typen av kläder ute i Europa".

ANNONS

Under 2010 lyftes frågan om homofobi i landet även i internationella medier då enPrideparad i Belgrad urartade i sammandrabbningar och slagsmål. Hårdföra nationalistiska grupper attackerade deltagare och slogsmed polisen. Ett hundratal personer ska ha skadats. Under tre påföljande år förbjöds paraden av myndigheterna med hänvisning till säkerhet.

2015 hölls paraden under stort polisbeskydd: centrala delar av Belgrad spärrades av och de tre hundra Pride-deltagarna skyddades av kravallpolis.

Det har tagitAleksander Vucic, tillhörandeSerbiens progressiva parti (SNS), tre månader att sätta samman en ny regering. Om parlamentet röstar ja, blir Ana Brnabic minister för bland annat lokalt självstyre.

ANNONS