Samtal om grekisk koalitionsregering

ANNONS
|

Att förhandlingar om att bilda en grekisk koalitionsregering ska inledas, bekräftade premiärminister Giorgos Papandreou i en kort kommentar på grekiska efter sitt möte med statschefen Karolos Papoulias vid lunchtid på lördagen. Över 100 journalister från hela världen följde Papandreou när han gick till mötet.

Papandreou hade sent på fredagskvällen klarat en förtroendeomröstning i parlamentet.

Enligt regeringens plan ska en ny koalitionsregering se till att få förra veckans krispaket från euroländerna på plats, inklusive nya åtstramningar i Grekland, innan det blir aktuellt att någon gång till våren utlysa nyval.

Det gäller för landet att komma ur det politiska dödläge som orsakats av två års offentliga nedskärningar och skattehöjningar i spåren av skuldkrisen.

ANNONS

Väldigt få bedömare tror att Papandreou kommer kunna sitta kvar som ledare för en koalitionsregering, inte minst sedan förtroendet för honom skadats av veckans turer kring hans krav på en folkomröstning om krispolitiken.

Envisa rykten i grekisk medier gör gällande att det nu är upplagt för finansminister Evangelos Venizelos att ta över den posten.

På väg till Papandreous välbevakade promenad träffade TT:s utsände Spiros Kontogiannis, som driver en blomsterbutik, som är insprängd i murverket runt parlamentet. Han har hela sitt liv varit en trogen anhängare av Papandreous Pasok, men har nu fått nog.

-Jag röstade på Pasok i valet 2009. Nu har jag förstått vilka de är. De är förrädare, sade han. -De kallar sig socialdemokrater men driver den mest nyliberala politik du kan tänka dig.

Hans blomsterhandel har drabbats hårt av de många upplopp som skakat Aten under krisen. Papandreous plan på att bilda en koalitionsregering ser han som ett första steg mot en fascistdiktatur.

Grekland är på väg in i fjärde året av recession och har till följd av krisen och nedskärningarna rekordhög arbetslöshet.

Med en skuldbörda på över 350 miljarder euro, nästan 170 procent av BNP, och stora underskott i de offentliga finanserna har Grekland till följd av "straffräntor" på kapitalmarknaden sedan i maj 2010 tvingats förlita sig på nödlån från euroländerna och IMF för att klara sig.

På kort sikt måste Grekland få fram cirka 10,5 miljarder euro före årsskiftet för att täcka obligationslån som löper ut och samtidigt ha råd att betala löner till 700000 offentliganställda och pensioner till två miljoner pensionärer.

ANNONS