En man på cykel genom en översvämmad korsning i staden Zhengzhou i Henanprivinsen i centrala Kina på tisdagen.
En man på cykel genom en översvämmad korsning i staden Zhengzhou i Henanprivinsen i centrala Kina på tisdagen.

Samhällen lamslås i vatten och brandrök

Den tyska regeringen ger rekordhjälp till samhällen som har drabbats av översvämningar. Även i Kina drar vattenmassor fram med förödande följder. I USA sprids bränder och rök med ökade hälsorisker.

ANNONS
|

I centrala Kina hade på onsdagen minst 25 personer omkommit efter kraftiga regn. Tolv omkom när stora vattenmassor forsade ner i staden Zhengzhous tunnelbanesystem. Människor stängdes in i översvämmade tågvagnar. Nästan 200 000 människor har evakuerats från staden, enligt lokala myndigheter.

Sedan helgen har kraftiga regnoväder i provinsen lett till översvämningar, jordskred och kollapsade byggnader. Militären har satts in för att hjälpa till i räddningsarbetet.

Via sociala medier sprids bilder på hur räddningsarbetare klipper upp taken på tunnelbanevagnarna och lyfter upp passagerarna genom hålen, medan vattnet stiger till midjan på de människor som är kvar inne i vagnarna, skriver TT. Flera hundra personer ska ha räddats från tunnelbanan.

ANNONS
Folk vadar genom vattenmassorna i staden Zhengzhou i Henanprovinsen i centrala Kina på tisdagen.
Folk vadar genom vattenmassorna i staden Zhengzhou i Henanprovinsen i centrala Kina på tisdagen.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina har ett års nederbörd fallit på tre dagar. Det är det värsta regnet sedan mätningar inleddes för 60 år sedan.

President Xi Jinping betecknar översvämningarna som "extremt allvarliga". Enligt kinesiska medier säger presidenten att "några dammar har brustit vilket orsakat allvarliga skador och förluster av liv. Översvämningssituationen är mycket allvarlig".

Oroliga anhöriga till invånare i Zhengzhou vädjar nu om information via Weibo efter att stadens kommunikationsnät kraschat. En större vattenreservoarer i Zhengzhou och en stor damm vid sjumiljonerstaden Luoyang, 15 mil väster om Zhengzhou, kan kollapsa "när som helst" och evakueringar har inletts.

Brandmännen Chris Voelker och Kyle Jacobson övervakar den våldsamma branden vid Plumas National Forest i Kalifornien. Biden togs den 9 juli och fortfarande pågår bränderna och sprids.
Brandmännen Chris Voelker och Kyle Jacobson övervakar den våldsamma branden vid Plumas National Forest i Kalifornien. Biden togs den 9 juli och fortfarande pågår bränderna och sprids. Bild: Noah Berger

Samtidigt fortsätter de stora skogsbränderna i västra Nordamerika med oförminskad kraft. Röken har nu nått USA:s östkust, rapporterar nyhetsmedia. I USA härjar omkring 80 bränder, som tillsammans täcker ett område på drygt 520 000 hektar. Störst av dem är den stora så kallade Bootleg-branden, som täcker ett område på 150 000 hektar i delstaten Oregon.

2 200 brandbekämpare har lyckats sätta upp begränsningslinjer för en tredjedel av branden, som sprider sig både norrut och österut och beräknas fortsätta att brinna i veckor.

”Ett maraton, inte en sprint”

– Att bekämpa den här branden är ett maraton, inte en sprint. Vi kommer att hålla på så länge det behövs för att få kontroll över det här monstret, säger insatsledaren Rob Allen enligt Reuters.

ANNONS

I provinsen British Columbia i Kanada pågår runt 300 bränder, varav över 80 inte är under kontroll. Ett nödläge har utlysts och 5 700 personer är evakuerade. Ytterligare 32 000 är i farozonen.

Här vid Lytton i British Columbia drog branden fram med förödande kraft och lämnqde bara tomma och svartbrända ruiner kvar. Det mesta av byn förstördes.
Här vid Lytton i British Columbia drog branden fram med förödande kraft och lämnqde bara tomma och svartbrända ruiner kvar. Det mesta av byn förstördes. Bild: Darryl Dyck

– Snälla, ha en evakueringsplan klar för era familjer. Efter 20 års erfarenhet med att bekämpa bränder vet jag att jag hade evakuerat min familj om en sådan order kom i dag, säger British Columbias ansvarige för skogsbrandsbekämpningen, Cliff Chapman, enligt nyhetsbyrån AFP.

Alltmedan skogen brinner sprids röken över kontinenten. I såväl USA som Kanada varnar myndigheterna för hälsofarlig luft – från Idaho till Detroit och Ottawa och vidare till Atlantkusten. Från Maine i norr och ner mot huvudstaden Washington DC, ligger röken i ett på sina ställen tre kilometer tjockt band omkring en mil upp i luften. I bland annat New York och Philadelphia varnas för hälsorisker.

Godkände stort tyskt stödpaket

I Tyskland godkände på onsdagen förbudsregeringen ett stödpaket för återbyggnad och skydd av översvämningsdrabbade regioner i landet. En vecka efter den värsta översvämningskatastrofen på ett halvt sekel kommer den tyska regeringen att frigöra stöd för förstörda bostäder, affärsrörelser och infrastruktur. Den federala regeringen är redo att hjälpa till med mer än de motsvarande två miljarder svenska kronor, uppger finansminister Olaf Scholz på onsdagen.

ANNONS
Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte på tisdagen Iversheim för att med egna ögon se vad flodvågen vållat och träffa drabbade ortsbor.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte på tisdagen Iversheim för att med egna ögon se vad flodvågen vållat och träffa drabbade ortsbor. Bild: Wolfgang Rattay

Förbundskansler Angela Merkel lovar göra allt hon kan för att pengarna ska nå människor snabbt.

Dödssiffran i Tyskland har stigit till minst 170. Räddningstjänst letar fortfarande efter saknade medan de röjer vägar och pumpar ut vatten ur översvämmade källare. Men hoppet är svagt om att hitta överlevande.

LÄS MER: Analys: Dödligt väder förvärrar krisen i terrorbältet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS