Så kan kriget fortsätta om Ryssland tar Sievjerodonetsk

Staden Sievjerodonetsk i östra Ukraina riskerar nu att falla under rysk ockupation. Det hade inneburit att Ryssland kontrollerar stora delar av Donbass-regionen – vilket kan leda till antingen fortsatt hårda strider eller rent av fredsförhandlingar.

ANNONS

Hårda strider rasar just nu i Sievjerodonetsk som ligger i östra Ukraina. Förhållandena i staden jämförs med belägringen av hamnstaden Mariupol. Tjänstemän uppger att beskjutningen mot staden varit så intensiv att det i stunden inte går att bedöma varken antalet dödsfall eller antalet skadade.

Ryssland har haft som mål i den förnyade offensiven att inta staden och därmed också ta kontroll över hela Luhanskregionen. Jakob Hedenskog är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och menar att det bara är en tidsfråga innan Ryssland kommer att kontrollera staden. Utifrån de mål Ryssland satte från början skulle man kunna säga att landet då uppnått dem, åtminstone delvis.

ANNONS

– I praktiken kommer det fullborda ockupationen av hela Luhansk oblast, troligtvis upp till runt 95 procent, säger Jakob Hedenskog och fortsätter:

– Det mesta tyder på att de avser att gå vidare med en offensiv mot Slovjansk i Donetsk-regionen.

Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 29 maj.
Områden under rysk kontroll samt områden med rysk militär närvaro den 29 maj. Bild: Johan Hallnäs

Han ser ingen nära förestående lösning på kriget eller slut på offensiven, utan att det först skulle kunna ske när Ryssland ockuperat hela Donbass.

– Pressen på Ukraina skulle öka om Ryssland säkrar Donbass-regionen, särskilt i från Tyskland och Frankrike som upprätthåller en dialog med Ryssland och vill att Ukraina ska acceptera ett vapenstillestånd.

Om Ukraina tvingas ge upp territorium kommer det inte heller att innebära någon varaktig fred, utan tvärtom kan det uppmuntra Putin och Ryssland att ta mer territorium, menar Jakob Hedenskog.

Jakob Hedenskog är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och menar att det bara är en tidsfråga innan Ryssland kommer att kontrollera Sievjerodonetsk.
Jakob Hedenskog är analytiker vid Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och menar att det bara är en tidsfråga innan Ryssland kommer att kontrollera Sievjerodonetsk. Bild: Utrikespolitiska institutet

– Det är viktigt att understryka att även om Ukraina skulle gå med på vapenvila innebär det inget slut på kriget. Det är inte slut på ockupationen, eller på de facto-myndigheternas terror på lokalbefolkningen. Fängslandet, tortyren och våldtäkterna kommer att fortsätta, säger Jakob Hedenskog.

Ett Mariupol 2.0

Peter Haldén är docent och universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, och menar att det man ser att Ryssland nu gör i Sievjerodonetsk liknar vad man tidigare gjort i Mariupol.

ANNONS

– Ryssland har växlat taktik helt klart. De har insett att om de kör in i städerna kommer Ukraina ta sönder deras fordon. Det funkar inte att svepa över stora områden med stridsvagnar som man gjorde innan, säger Peter Haldén och fortsätter:

– I stället tar de småbitar i taget. De bombar en stad, går in i den, sen tar man nästa. Det är väldigt metodiskt – ett Mariupol 2.0.

Det råder en brist på tunga artillerivapen bland de ukrainska styrkorna. Bland annat har det tunga artilleriet som Tyskland utlovat inte levererats än, vilket gör dem sårbara för Rysslands nya strategi.

– Ryssarna har insett att ukrainarna slår dem i öppen strid, däremot kan de inte skydda sig mot det ryska artilleriet, säger Peter Haldén.

– Men om Ryssland får för sig att gå hårdare på offensiven ger det möjlighet för Ukraina att slå ut fler fordon och trupper tills ryssarna inte har så mycket kvar. Ryssland har inget tillflöde av vapen och personal. Visserligen tar Ukraina förluster men de blir bara starkare och starkare, medan Ryssland håller på att tömma sina reserver.

Kan försöka svälta ut landet

Ett annat allvarligt övertag är att Ryssland stängt av passagen genom svarta havet.

ANNONS

– De kan svälta ut Ukraina och det är ett väldigt tydligt trumfkort, säger Peter Haldén och fortsätter:

– De har insett att det är ett kraftigt påtryckningsmedel så de kommer inte häva blockaden av svarta havet frivilligt av sin goda vilja. Det tror jag inte ett ögonblick på. Då skulle de verkligen vilja ha något i gengäld.

Import- och exportsvårigheterna spås leda till högre matpriser på en global nivå, men många europeiska länder, liksom Sverige, tros kunna hantera det.

– Till hösten kommer det bli ganska kännbart för europeiska konsumenter, särskilt om EU får igenom att de inte ska handla olja av Ryssland. Det kommer gå att hantera, men det kommer kännas.

Finns en risk för ett ”fruset krig”

Peter Haldén tror att ett övertagande av Sievjerodonetsk kan göra att ledarskiktet i Kreml känner att det räcker just nu – men med betoning på ”just nu”. I det längre perspektivet har nog inte gett upp sina ambitioner om Ukraina.

– Någon form av dödläge är troligt. Om de tar över Sievjerodonetsk är det något som Putin kommer kunna vara ganska nöjd med och de kan nog då försöka komma med ett fredsförslag. Jag tror att de börjar förstå att en paus vore nog bra. En sådan skulle kunna vara ett par månader eller några år, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Det innebär ju även ytterligare en risk om Ryssland får en chans att slicka sina sår och omgruppera, så kan de komma tillbaka sen.

LÄS MER:Zelenskyj: Förväntar mig goda nyheter

LÄS MER:Ryska styrkor går in i nyckelstad i öst

LÄS MER:Slaget om Sievjerodonetsk hårdnar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS