Barnsköterskan Leyla Yagci från Sundsvall är på semester med sina söner på Rhodos. 'Det var en del hemma som inte tyckte att vi borde åka, men det känns tryggt här' säger hon.
Barnsköterskan Leyla Yagci från Sundsvall är på semester med sina söner på Rhodos. "Det var en del hemma som inte tyckte att vi borde åka, men det känns tryggt här" säger hon. Bild: Henrik Montgomery/TT

"Säkrare på Rhodos än på Ica Maxi i Borås"

Plasthandskar vid buffén, en maskot med kramförbud och svett under munskyddet. Några av säsongens första svenska charterturister på Rhodos upplever en annorlunda semester.
– Det är lite ödsligt, säger Nils Åhlund från Vetlanda.

ANNONS

Med ett intensivt blått hav ständigt i ögonvrån borde det vara lätt att förtränga pandemin. Men kravet på dubbla munskydd i gymmet och plasthandskar vid frukostbuffén skvallrar om att allt inte är som det brukar på semesterön Rhodos. Inte heller har åttaårige Benyamin fått någon kram av hotellets maskot i djurkostym.

– Vi fick hälsa med armbågen, säger han till TT:s utsända.

Benyamin är här med sin bror Milas och mamma Leyla Yagci från Sundsvall. De skulle ha åkt hit förra året, men resan blev inställd och bokades om.

– Jag tänkte att det kanske skulle ha lugnat sig lite med viruset, säger 31-åriga Yagci.

ANNONS

– Men vi hade väntat länge och åkte ändå. Jag är vaccinerad så för egen del känns det säkert även om vi förstås tänker på andra. Hotellet känns tryggt, men i går valde vi att äta på balkongen eftersom det var lite trångt då inte alla restauranger är öppna.

Andra veckan

Hotellet är skräddarsytt för skandinaviska turister och har plats för 2 000 gäster. Men den här veckan har endast 160 checkat in – bara från Sverige. Grannländerna har ännu inte gett grönt ljus för utlandsresor till exempelvis Grekland.

– Det är andra veckan vi har öppet, berättar hotellchefen Themis Kreara.

– Det är något helt annat än vad det brukar vara vid den här tiden, men snart kan vi lägga den här mardrömmen bakom oss. Till dess fortsätter vi att försäkra oss om att våra gäster såväl som våra anställda är säkra.

För svenska resenärer krävs i nuläget ett intyg på antikroppar eller ett negativt PCR-test för att släppas in i Grekland. Om en gäst får symtom kallas en läkare dit och visar det sig vara covid-19 väntar isolering på ett karantänhotell.

– Världen måste ju öppna upp, säger 56-åriga Maria Wells från Stockholm, som har rest till Rhodos för att ha semester och hälsa på sin son.

ANNONS

– Det är nog bra att det går lite långsamt till en början, om det skulle vara fullt tror jag att fler skulle känna sig oroliga.

"Vad fasen"

Vid poolen står solstolar utplacerade med fyra meters avstånd. Här sitter det numera pensionerade och fullvaccinerade paret Nils och Ingrid Åhlund från Vetlanda, som besökte hotellet för första gången 1976. Nu är de tillbaka med dottern Åsa Nyhus och hennes familj, som njuter av att det finns gott om plats.

– Jag åker hellre hit på ett flygplan med testade personer än trängs med alla svenskar som ska till Smögen, Gotland och Österlen, säger 52-åriga Åsa Nyhus.

– Grekland har skött pandemin bättre än Sverige. Jag orkade inte heller isolera mig på en hästgård längre så jag tänkte vad fasen, de har ju låga tal och kommit långt med vaccineringen.

Just därför hajade Nils Åhlund till när han läste att smittspridningen tycks ha ökat något på Rhodos, om än med ett fåtal fall. De flesta grekiska öar har generellt sett klarat sig lindrigare än fastlandet och Rhodos, med 120 000 invånare, har enligt kommunhuset bara registrerat lite mer än 500 fall under pandemin.

Ödsligt

Åhlund tror att det blir tufft om landet tvingas stänga ner en tredje gång.

ANNONS

– Man lider med grekerna, det har varit en jobbig tid eftersom de är så beroende av turister. Det är lite ödsligt, särskilt på det här stora hotellet, säger han.

– Men det skulle ju ta väldigt lång tid om 2 000 personer skulle stå i kö till buffén med munskydd och plasthandskar. Då är det bättre nu, fyller hans fru i.

Att säsongen inte har kommit i gång märks även i Rhodos stad, där många butiker, restauranger och hotell ännu inte har öppnat. När TT besöker festgatan Orfanidou är den tom och tyst eftersom det fortfarande är förbjudet att spela musik och klubbar som Grabbarna Grus och Pepes Bodega är igenbommade i väntan på partyturisterna.

– Det är mycket som är stängt, konstaterar en ung svensk man som är på väg till sitt hotellrum för att dricka några öl med två kompisar.

"Säkrare än Ica"

Kontrasten är stor jämfört med 63-årige Ari Pakarinens sju-åtta tidigare besök på Rhodos.

– Då var det fullt av ungdomar och ståhej på nätterna. Det är klart att det är lite tråkigt nu, även om det kanske inte är något som man direkt saknar i min ålder.

Det vackra vädret och det trevliga bemötandet gör att han ändå rekommenderar andra att resa till till ön.

ANNONS

– De har väl knappt några fall här och alla på planet, bussen och hotellet har ju testat negativt. Det är betydligt säkrare än på Ica Maxi hemma i Borås, där man kan träffa 50 personer med covid.

I nuläget är munskydd och plasthandskar ett måste i samband med frukostbuffén på de grekiska hotellen.
I nuläget är munskydd och plasthandskar ett måste i samband med frukostbuffén på de grekiska hotellen. Bild: Henrik Montgomery/TT
Sångerskan Maria Wells har själv jobbat på charterhotellet på Rhodos nordöstra kust på 1980-talet, men nu är hon här för att ha semester och hälsa på sin son. 'Hittills har jag inte tänkt på covid en enda gång. Det här är en plats att vila sinnet på' säger hon.
Sångerskan Maria Wells har själv jobbat på charterhotellet på Rhodos nordöstra kust på 1980-talet, men nu är hon här för att ha semester och hälsa på sin son. "Hittills har jag inte tänkt på covid en enda gång. Det här är en plats att vila sinnet på" säger hon. Bild: Henrik Montgomery/TT
Nils och Ingrid Åhlund, 75 och 76, är på semester tillsammans med dottern Åsa Nyhus och hennes familj. Att valet föll på Grekland handlade om en kombination av bra pris på resan och relativt låg smittspridning på Rhodos.
Nils och Ingrid Åhlund, 75 och 76, är på semester tillsammans med dottern Åsa Nyhus och hennes familj. Att valet föll på Grekland handlade om en kombination av bra pris på resan och relativt låg smittspridning på Rhodos. Bild: Henrik Montgomery/TT
Festen har inte kommit i gång på bargatan Orfanidou, där klubbar som Grabbarna Grus och Pepes Bodega brukar locka svenska ungdomar under sommaren. Men på grund av pandemin får barer och restauranger inte spela musik – ett förbud som dock väntas hävas inom kort.
Festen har inte kommit i gång på bargatan Orfanidou, där klubbar som Grabbarna Grus och Pepes Bodega brukar locka svenska ungdomar under sommaren. Men på grund av pandemin får barer och restauranger inte spela musik – ett förbud som dock väntas hävas inom kort. Bild: Henrik Montgomery/TT
Grannarna Ari Pakarinen och Anita Ekberg från Borås är glada över värmen på Rhodos. 'Jag jobbar inom vården med covid. Hemma blir jag påmind om pandemin hela tiden, men här kan jag glömma den och ta det lugnt' säger Anita Ekberg.
Grannarna Ari Pakarinen och Anita Ekberg från Borås är glada över värmen på Rhodos. "Jag jobbar inom vården med covid. Hemma blir jag påmind om pandemin hela tiden, men här kan jag glömma den och ta det lugnt" säger Anita Ekberg. Bild: Henrik Montgomery/TT
Många charterplan till Rhodos är fortfarande halvtomma.
Många charterplan till Rhodos är fortfarande halvtomma. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Det här gäller för Greklandsresan

Grekland har varit ett av de första stora europeiska resmålen att öppna för turister inför sommaren. Officiellt invigdes säsongen den 14 maj, men karantänkravet för resenärer från de flesta europeiska länder, Israel och USA lyftes redan i mitten av april.

För inresa i Grekland för personer över fem år krävs ett godkänt vaccinationsintyg, ett negativt PCR-test eller ett bevis på antikroppar. I nuläget gäller dock inte vaccinationsintyg som har utfärdats i Sverige då de inte uppfyller internationella krav – så då krävs ändå ett PCR-test för fullvaccinerade.

Före avresan måste resenären också ha fyllt i dokumentet Passenger Locator Form (PLF) med kontaktuppgifter.

Dessutom kan stickprovstestning förekomma vid ankomsten och särskilda karantänhotell står redo att ta emot resenärer som testar positivt. Där måste resenären stanna i minst tio dagar, under vilka den grekiska staten står för kostnaderna.

Sverige avråder inte längre från icke-nödvändiga resor till Grekland. På hemresan behöver svenska medborgare inte visa upp ett negativt covidtest för att få resa in i Sverige.

Källa: Utrikesdepartementet, Sveriges ambassad i Grekland

Fakta: Viktig inkomstkälla

Grekiska regeringar har använt turismen som ett sätt att återuppliva landet efter kriser. På 1950-talet byggdes femstjärniga statliga hotell i ett försök att locka välbeställda besökare efter andra världskriget. Efter militärkuppen 1967 vändes fokus mot massturism, vilket fortsatte efter diktaturens fall 1974.

Turismen hjälpte också Grekland att återhämta sig från finanskrisen 2008. Många hävdar dock att landet inte har hanterat sektorn på ett korrekt sätt vad gäller regionala regler och politik. Kritik har också vädrats om att det stora beroendet av turism har lett till att mängder av arbetskraft förblir lågutbildad med dåliga arbetsvillkor.

Coronapandemin har slagit hårt mot den grekiska ekonomin, eftersom turismen brukar stå för över 20 procent av BNP och var femte jobb. Huvuddelen av inkomsterna kommer från internationella besökare.

2020 tog Grekland emot 7,4 miljoner turister – ett jättetapp från året före då omkring 34 miljoner turister besökte landet. I intäkter handlar det om 4,28 miljarder euro förra året jämfört med 18 miljarder euro 2019.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS