Ivan Bakanov är chef för den ukrainska säkerhetstjänsten SBU.
Ivan Bakanov är chef för den ukrainska säkerhetstjänsten SBU. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Säkerhetstjänst grep misstänkt rysk mullvad

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har gripit en generalmajor inom sina egna led som misstänks för spioneri åt ärkefienden Ryssland och för att ha planerat terrordåd i Ukraina. "Tyvärr arbetade en man som skulle skydda Ukraina i själva verket emot det (landet)", skriver SBU-chefen Ivan Bakanov i ett uttalande.

ANNONS

Generalmajor Valerij Shajtanov ska enligt misstankarna ha inhämtat underrättelser åt den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Enligt SBU-chefen Bakanov greps den misstänkte efter en lång och komplicerad utredning. Bevisen sägs vara "odiskutabla", och består bland annat av både ljud- och bildupptagningar.

Nu förbereds ett åtal för landsförräderi och terrorbrott mot generalmajoren.

Han ska bland annat ha överlämnat hemliga uppgifter om trupper som slåss mot de ryskstödda separatisterna i östra Ukraina.

Vad gäller de planerade terrordåden ska Shajtanov ha utlovats 200 000 dollar och ett ryskt pass i utbyte.

Han misstänks också för mordplaner mot tjetjenen Adam Osmajev. Denne har varit frivilligt befäl i strider mot separatisterna i öst och anklagats för att ha försökt mörda Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS

Osmajev har själv överlevt två mordförsök men i det andra, i oktober 2017, dödades hans fru Amina Okujeva.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS