Attacken mot järnvägsstationen kom på onsdagen, då Ukraina högtidlighöll sin självständighetsdag. På bilden syns människor med ukrainska flaggor som i Kiev går förbi ett monument från sovjettiden.
Attacken mot järnvägsstationen kom på onsdagen, då Ukraina högtidlighöll sin självständighetsdag. På bilden syns människor med ukrainska flaggor som i Kiev går förbi ett monument från sovjettiden. Bild: Leo Correa/AP/TT

Ryssland bekräftar anfallet mot tågstationen

Rysslands försvarsdepartement bekräftar att Ryssland ligger bakom bombningen av tågstationen i regionen Dnipro. Ryssland hävdar att mer än 200 militärer dödades i attacken, medan Ukraina uppger att 25 personer, däribland barn, miste livet.

ANNONS

"Som en följd av en direkt träff av en Iskander-robot mot ett militärt tåg vid Tjaplynes järnvägsstation har mer än 200 militärer från Ukrainas väpnade styrkors reserv samt tio enheter militär utrustning på väg mot stridszonen i Donbass förstörts", hävdar Rysslands försvarsdepartement i ett uttalande, rapporterar AFP.

25 döda enligt Ukraina

Attacken inträffade på onsdagen då Ukraina firade sin självständighetsdag. Enligt Ukrainas statliga järnvägsbolag dödades 25 personer i den ryska robotattacken.

"Nu under morgonen har vi 25 döda, av dem två barn, och 31 människor har skadats, av dem två barn", skriver järnvägsbolaget på meddelandetjänsten Telegram på torsdagen.

Attacken riktades mot stationen i samhället Tjaplyne i regionen Dnipro. De första uppgifterna om händelsen kom under onsdagskvällen från landets president Volodymyr Zelenskyj, som då uppgav att minst 22 människor dödats och omkring 50 skadats.

ANNONS

EU fördömer attacken

EU:s utrikeschef Josep Borrell twittrar att EU fördömer den "avskyvärda" attacken mot järnvägsstationen och skriver att de "ansvariga för den ryska robotterrorn kommer att ställas till svars".

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba twittrade på onsdagen bilder på utbrunna och förstörda tågvagnar samt hus som rasat.

Ukrainas järnvägar har varit avgörande i arbetet med att evakuera stora delar av landet det senaste halvåret.

Parternas redogörelser för hur det går i kriget är genomgående svåra att verifiera och egna framgångar överdrivs närmast regelmässigt.

IAEA hoppas på tillgång

Rysslands ockupation av kärnkraftverket Zaporizjzja, som ligger vid floden Dnepr några mil längre västerut, väcker farhågor både i Ukraina och internationellt. Trots vädjanden om att skona området kring anläggningen har många rapporter om strider där kommit den senaste tiden.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) vill skicka dit observatörer så snart som möjligt, något som IAEA-chefen Rafael Grossi hoppas kan bli möjligt inom några dagar.

– VI är väldigt väldigt nära det, säger han i en intervju med France24, men lägger till att insatsen är "extremt komplex".

– Vi måste åka dit, vi måste stabilisera situationen, vi måste säkerställa IAEA:s närvaro snart.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS