Poliser och demonstranter drabbade samman i Moskva på lördagen.
Poliser och demonstranter drabbade samman i Moskva på lördagen. Bild: Pavel Golovkin/AP/TT

Ryskt försvar av bryska tillslag

Fler än 3 500 personer fördes bort vid lördagens demonstrationer i Ryssland när polismakten klev in med kraft. Omvärlden höjer rösten, men Kreml slår ifrån sig alla anklagelser om diktaturmetoder.

ANNONS

I Moskva greps åtminstone 1 400 personer, enligt organisationen OVD-Info, som för protokoll över polisens tvångsåtgärder och löpande uppdaterar siffrorna. I landets näst största stad S:t Petersburg har antalet passerat 500.

I S:t Petersburg ligger en kvinna på intensivvårdsavdelning efter att ha blivit sparkad i magen av en polis. Lokala medier har publicerat ett filmklipp som visar hur en kvinna faller till marken efter en spark från en kravallpolis, varpå rättsväsendet har meddelat att saken kommer att utredas. Ett 20-tal personer behövde söka vård i Moskva.

Kördes iväg

Den militärt anstrukna kravallpolisen Omon hade kommenderats ut i många av de omkring 100 städer och orter där människor gått ut för att protestera mot att oppositionsledaren Aleksej Navalnyj fängslats.

ANNONS

Människor fördes handgripligen bort från folksamlingarna och kördes iväg i bussar, bland dem Navalnyjs hustru Julia Navalnaja, flera av hans nära medarbetare och flera journalister som bevakade händelseförloppet. De flesta släpptes senare utan formella brottsanklagelser.

Valerij Fadejev, som leder regeringens eget människorättsråd, försvarar de frihetsberövanden som skett. Han poängterar att demonstrationerna saknade tillstånd och att de hölls i rådande pandemi.

– Jag ser inga övertramp (från myndigheternas sida) över huvud taget, säger han.

Utreder demonstranter

Rysslands federala utredningsmyndighet, som tar hand om större brottslighet i hela landet, meddelar samtidigt att den utreder en rad brott som den säger begicks i Moskva, såsom våld mot tjänsteman, huliganism och vandalism.

Tillställningarna hettade bitvis till – trots isande kyla. Värst var det i sibiriska Jakutsk, där demonstranterna gick ut i omkring 50 minusgrader. Bilder därifrån visar dels deltagarnas frostbitna ansikten, dels hur vissa av dem trycktes ned i snön eller bars iväg i armar och ben av poliser.

Filmklipp från Moskva visar hur det från folksamlingar kastats snöbollar mot poliser, som försökte skingra hoperna med höjda batonger.

I samband med demonstrationerna begränsades åtkomsten till telefonnätet och internet på många håll.

"Oroväckande glidning"

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian anser att ryska myndigheter kränker rättsstatens principer på ett avskyvärt sätt.

ANNONS

– Jag finner denna glidning mot det auktoritära väldigt oroväckande, säger han till franska medier.

Flera länder har uttryckt en oro över det som sker, bland annat Sverige genom utrikesminister Ann Linde (S). EU:s utrikesministrar kommer att diskutera det och eventuella konsekvenser på ett möte på måndagen.

USA:s ambassad i Moskva meddelade att landet står bakom rätten att på fredlig väg göra sin röst hörd. Kreml värjde sig snabbt mot amerikanska inspel och anklagade USA för att lägga sig i ryska angelägenheter, bland annat genom att sprida information om demonstrationerna. Ambassaden hade gått ut med en demonstrationsvarning, som många ambassader gör för att dess medborgare ska kunna undvika folksamlingar.

Kreml: Vill destabilisera

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj greps på flygplatsen när han återvände till Moskva förra helgen. Han hade då befunnit sig i Tysklands huvudstad Berlin i fem månader, för att få vård och återhämta sig från den förgiftning som maktens män i Moskva anklagas för att ligga bakom.

Navalnyj och hans rörelse manade till protester och publicerade bland annat ett långt filmklipp där det redogörs för korrupta maktstrukturer och ett pampigt palats vid Svarta havet som uppges tillhöra president Vladimir Putin. Det har setts över 80 miljoner gånger.

Oppositionsrörelsens ledare i Moskva beskriver lördagens uppslutningar över hela Ryssland som framgångsrika.

ANNONS

Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov anklagar de missnöjda medborgarna för att vilja destabilisera landet.

– Många människor röstar på Putin, säger han.

En man grips i Moskva på lördagen.
En man grips i Moskva på lördagen. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
En man trycks ned i snön och blir gripen i ett kallt Jekaterinburg, Rysslands fjärde största stad.
En man trycks ned i snön och blir gripen i ett kallt Jekaterinburg, Rysslands fjärde största stad. Bild: Anton Basanayev/AP/TT
Flera tusen gripanden har räknats efter lördagens demonstrationer i Ryssland. Här förs en man iväg i Moskva.
Flera tusen gripanden har räknats efter lördagens demonstrationer i Ryssland. Här förs en man iväg i Moskva. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Poliser i aktion i S:t Petersburg.
Poliser i aktion i S:t Petersburg. Bild: Dmitri Lovetsky/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS