Den ryska försvarsorganisationen Military Ombudsman uppger att de har en lista på över 70 ryska soldater som hållits fängslade i Ukraina.
Den ryska försvarsorganisationen Military Ombudsman uppger att de har en lista på över 70 ryska soldater som hållits fängslade i Ukraina. Bild: AP

Ryska soldater vägrade slåss – fängslades

Flera ryska soldater anklagar sina befälhavare för att ha fängslat dem i Ukraina efter att de vägrat delta i kriget. De ska ha flyttats till olika celler i Luhansk och knappt fått mat eller tillgång till grundläggande hygien. Nu vill de att de överordnade ska utredas.

ANNONS

Minst fyra ryska soldater uppger att de har fängslats i östra Ukraina efter att de vägrat delta i strider, uppger The Guardian.

Maxim Grebenyuk, en advokat som driver den Moskva-baserade försvarsorganisationen Military Ombudsman, uppger att soldaterna lämnat in skriftliga klagomål till utredningskommittén, där de kräver straff för de överordnade som frihetsberövat dem.

– Vi har redan en lista över 70 ryska soldater som hållits som fångar. Totalt ska cirka 140 soldater ha fängslats, säger Maxim Grebenyuk, som representerar soldaterna.

”Vi fängslades olagligt”

I ett skriftligt vittnesmål som granskats av The Guardian beskriver en soldat hur han suttit fängslad i mer än vecka i olika celler i det ryskkontrollerade Luhansk.

ANNONS

Soldaten, som kallas för Vladimir, säger att han greps den 19 juli och placerades i ett isolerat rum med fönstergaller tillsammans med 25 andra soldater från hans enhet som också vägrat att delta i strider. Där ska soldaterna ha hållits tillfångatagna och inte fått tillgång till mat.

Övervakades av ökända Wagner-gruppen

Vladimir uppger att han senare flyttats till en militärbas, som tidigare varit en ukrainsk skola, i en annan stad i Luhansk.

Där menar han att de bevakats av medlemmar från det privata militärföretaget Wagner, en ökänd organisation som anklagats för att ha begått krigsbrott i Ukraina.

Enligt Vladimir ska Wagner-soldaterna ha sagt att minor placerats utanför militärbasen och att om någon försökte fly skulle de skjutas på plats.

”Vi fick mat en gång om dagen vid lunchtid. Det fanns ingen grundläggande hygien”, skriver soldaten vidare i ett uttalande.

Vladimir uppger att lyckades lämna cellen efter att en militärläkare rekommenderade att han skulle läggas in på sjukhus för de skador han ådragit sig tidigare under kriget.

Soldaten vill nu att tre ryska befälhavare, som han menar varit ansvariga, ska utredas.

"Under hela den perioden utlämnades inte ett enda dokument som uppgav någon grund för vår arrestering. Vi fängslades olagligt.”

ANNONS

Fler uppgifter om soldater som vägrar strida

Ett antal ryska domstolshandlingar har tidigare avslöjat att hundratals soldater fått sparken för att de vägrat delta i invasionen.

Redan i början av kriget inkom uppgifter om att de ryska soldaterna inte visste vart de var på väg. De trodde att de skulle på övning, eller skydda trupperna i de av Ryssland nyligen erkända utbrytarrepublikerna, när de helt plötsligt befann sig på väg mot Kiev.

Ryska soldater har även kritiserat förhållandena efter att de fått strida i månader med brist på stöd, mat och utrustning.

Men de nya uppgifterna är de första skriftliga vittnesmålen som visar på stränga straff för soldater som vägrar att slåss i Ukraina.

LÄS MER:Ryska soldater vägrar strida i Ukraina – men fler vill ta deras plats

LÄS MER:Utmattade ryska soldater kritiserar Putin över förhållandena i Ukraina

LÄS MER:Livet i en skyttegrav – soldaterna om krigets verklighet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS