Rumäniens utrikesminister Bogdan Aurescu. Arkivbild.
Rumäniens utrikesminister Bogdan Aurescu. Arkivbild. Bild: Jean-Christophe Verhaegen/AP/TT

Rumänien utvisar rysk diplomat i solidaritet

ANNONS

Rumänien utvisar en rysk diplomat från landet för att visa sitt stöd för Tjeckien, som nyligen utvisat 18 ryska diplomater efter anklagelser om inblandning i en explosion i ett ammunitionslager i Tjeckien slutet av 2014.

Rysslands militärattaché i Bukarest kommer att förklaras persona non grata till följd av hans "agerande som står i strid med Wienkonventionen", enligt rumänska utrikesdepartementet.

Tjeckien har bett allierade i försvarsalliansen Nato och EU att utvisa ryska diplomater i solidaritet. Estland, Lettland, Litauen och Slovakien har sedan dess meddelat att flera ryska diplomater inte längre är välkomna i länderna.

Premiärministrarna för Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien fördömde under måndagen rysk "aggression" på europeisk mark i samband med explosionerna i oktober 2014, då två personer dödades.

ANNONS

Ryssland nekar till Tjeckiens anklagelser, och har svarat på dem genom att utvisa 20 tjeckiska diplomater.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS