Andrian Candu är talman i Moldaviens parlament. Arkivbild.
Andrian Candu är talman i Moldaviens parlament. Arkivbild.

Rumänien till Moldavien: Välkommen åter

Det rumänska parlamentet har i en symbolisk omröstning klargjort att det är positivt om grannlandet Moldavien skulle vilja återförenas med Rumänien. Höga moldaviska företrädare klargör, i artigt tonfall, att det inte är aktuellt.

ANNONS
|

Omröstningen markerade att det är hundra år sedan Moldavien gick upp i dåvarande kungadömet Rumänien efter första världskriget. Moldavien annekterades sedan av Sovjetunionen 1940 och blev självständigt 1991.

De flesta moldaver talar rumänska och har nära kulturella band med Rumänien, men det finns en stor rysktalande minoritet. Landet är djupt splittrat mellan Moskvavänliga och krafter som, likt Rumänien, vill in i EU och Nato.

Resolutionen som röstades igenom i parlamentet i Bukarest välkomnar moldaverna tillbaka i en återförening, men där står också:

"Vi understryker att en sådan handling skulle bero på deras vilja".

ANNONS

En opinionsundersökning i december visade att bara en knapp femtedel av moldaverna vill återförenas med Rumänien.

Andrian Candu, talman i Moldaviens parlament, reagerar på omröstningen genom att tala om de allt starkare banden mellan länderna, men klargör också en avgörande sak:

- Majoriteten av medborgarna i dag vill ha Moldavien som en självständig stat.

TT-Reuters

Fakta: Moldavien

Den lilla, före detta sovjetstaten, Moldavien är ett av Europas allra fattigaste länder och ligger inklämt mellan Ukraina och EU-medlemmen Rumänien.

Av Moldaviens 3,6 miljoner invånare är 78 procent etniska rumäner, medan ukrainare och ryssar utgör 14 procent. Medelinkomsten är runt 2000 kronor i månaden.

Utbrytarregionen Transnistrien utropade sin självständighet 1990 och är i praktiken självstyrande, men har inte erkänts internationellt. Ryssland har dock trupper stationerade i Transnistrien.

ANNONS