Den dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggis porträtt hålls upp vid en minnesstund. I bakgrunden syns hans fästmö Hatice Cengiz.
Den dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggis porträtt hålls upp vid en minnesstund. I bakgrunden syns hans fästmö Hatice Cengiz.

Riskerar dödsstraff för mordet på Khashoggi

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet på journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi. USA straffar 17 saudier, en av dem tidigare nära rådgivare till kronprins Mohammed bin Salman, med sanktioner för delaktighet i mordet.

ANNONS
|

Khashoggi dödades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul efter någon form av bråk, enligt åklagarmyndigheten i Riyad. Han påstås ha dödats av en injektion och sedan styckats för att kroppen skulle kunna föras ut ur byggnaden.

Journalistens kvarlevor lämnades över till en agent utanför konsulatet, enligt åklagarmyndighetens talesperson Shaalan al-Shaalan.

Uttalandet är det första offentliga från Saudiarabien som berör hur Khashoggi dödades.

Kvarlevor borta

Enligt åklagarmyndigheten var det i samband med att man förhandlade om att Khashoggi skulle återvända till kungadömet som saker gick snett och den ansvarige i förhandlingsdelegationen tog beslutet att döda journalisten.

ANNONS

Var hans kvarlevor finns är okänt, enligt Shaalan al-Shaalan.

Utöver de fem personer som riskerar dödsstraff står sex andra åtalade. Vilka straff de riskerar är ännu inte känt, men åklagaren säger att straffen ska stå i paritet med deras gärningar.

USA:s finansminister Steven Mnuchin meddelar att USA inför sanktioner mot 17 saudier som anklagas för inblandning i mordet på Khashoggi. Bland dem finns bland andra Saud al-Qahtani, en tidigare nära rådgivare till kronprins Mohammed bin Salman, och den saudiske generalkonsuln Mohammed Alotaibi.

Saud al-Qahtani betraktades som kronprinsens "högra hand" men fick sparken när mordet på journalisten blev uppmärksammat. Han var enligt det amerikanska finansdepartementet delaktig i planeringen och genomförandet av mordet.

Enligt åklagarmyndigheten var kronprinsen Mohammed bin Salman inte inblandad i mordet. Det upprepades senare av utrikesminister Adel al-Jubeir, som samtidigt anklagade Turkiet för att inte vilja lämna ut bevis som saudierna begärt att få tillgång till. Utrikesministern avfärdade Turkiets krav på en oberoende, internationell utredning av mordet.

Inte tillräckligt

Saudiarabien har gett flera mer eller mindre motsägelsefulla förklaringar till Khashoggis försvinnande innan man till slut gick ut med att han dödades på konsulatet.

Turkiet anklagar kronprinsen för att ha beställt mordet och sagt att ordet kom från "högsta ort".

Efter att den saudiska åklagarmyndigheten kommenterat mordet gick Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu och ställde frågan som många undrar: var finns kroppen?

ANNONS

Han kräver också att de ansvariga bakom journalistens död måste pekas ut. Åtgärderna från den saudiska åklagaren är ett steg i rätt riktning men de är inte tillräckliga, enligt Cavusoglu.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Jamal Khashoggis öde

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.

Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.

Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.

Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANNONS