Tusentals etiopier samlades och viftade med OLF:s flagga när ledare för den tidigare rebellgruppen återvände till landet under lördagen.
Tusentals etiopier samlades och viftade med OLF:s flagga när ledare för den tidigare rebellgruppen återvände till landet under lördagen.

Rebellgrupp välkomnas tillbaka till Etiopien

Tiotusentals människor samlades i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba för att se medlemmar ur den regimkritiska tidigare gerillan Oromos befrielsefront (OLF) återvända. Gruppen har varit bannlyst i landet i många år.

ANNONS
|

I början av augusti tecknade Etiopiens regering och OLF-ledaren Dawud Ibsa ett försoningsavtal som markerade ett slut på en långtgående konflikt mellan parterna. Fler än 1300 OLF-anhängare har sedan dess tagit sig över gränsen från Eritrea, där de tidigare levt i exil, enligt den statliga radiokanalen Fana Broadcasting Corporate.

- Vi vill spela en roll i återuppbyggandet av landet, sade Dawud Ibsa.

ANNONS

Resultat av reformer

OLF har under flera decennier fört en kamp för ett självstyre i området Oromia, den största regionen i landet, vilket ledde till att de listades som en terrororganisation av Etiopien 2008.

I juli blev rebellgruppen av med terrorstämpeln. Det skedde i samband med att den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed – själv av oromiskt ursprung – genomdrivit en rad olika reformer i det repressiva landet.

Bland de viktigaste reformerna är det historiska avtal med Eritrea gällande en gränstvist, som krävde omkring 80000 liv i ett krig mellan grannländerna 1998–2000, som lett till fred mellan de forna ärkefienderna.

Fortsatt oroligt

OLF är den andra oppositionsgruppen att återvända till Etiopien på kort tid. Förra veckan välkomnades även Patriotic Ginbot 7, som tidigare fört en väpnad kamp mot regeringen, tillbaka sedan de gått med på att sluta fred.

Trots reformerna präglas Etiopien fortfarande av våld och konflikter av både etnisk och religiös karaktär. Och vägen till eventuell demokrati i Etiopien, som i praktiken är en enpartistat, är lång och krokig.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Abiy Ahmed och Etiopien

Ingenjören Abiy Ahmed röstades fram som Etiopiens premiärminister av det styrande partiet Ethiopian Peoples Revolutionary Democratic Front (EPRDF).

EPRDF har ett starkt grepp om makten i Etiopien och dominerar även rättsapparaten. Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många.

Partiet är efterföljare till en allians av rebellrörelser som störtade en militärregim 1991. Etiopien säger sig vara en demokrati, men i praktiken har landet fungerat som en enpartistat.

Etiopien är ett av få områden i Afrika som, bortsett från en femårig ockupation av Mussolinis Italien, aldrig koloniserades.

Landet är Afrikas näst folkrikaste efter Nigeria och invånarantalet är cirka 100 miljoner.

Källor: Nationalencyklopedin, Landguiden

ANNONS