Rörliga bilder från landningen på Mars

Efter förra veckans framgångsrika landning av rymdsonden Perseverance på Mars har USA:s rymdorgan Nasa nu släppt rörliga bilder från den historiska händelsen.

ANNONS
|

Landningen kan följas via en kamera ombord på rymdsonden. I det drygt tre minuter långa videoklippet ser man bland annat hur fallskärmen vecklas ut inför landningen.

Nasa har också spelat upp ett 25 sekunder långt ljudklipp från vad som beskrivs som ett vindkast på Mars yta.

– Detta är verkligen fantastiska filmklipp, säger Michael Watkins, chef vid Nasa, och konstaterar samtidigt att det är första gången hittills som en händelse av en sådan rymddignitet som landningen på Mars har fångats på film.

Det var i torsdags kväll svensk tid som Perseverance (Uthållighet) tog mark i Jezerokratern efter sex månaders rymdfärd.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS