USA:s president Donald Trump skakar hand med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov under mötet i Vita huset.
USA:s president Donald Trump skakar hand med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov under mötet i Vita huset.

Rådgivare: Trump "lamslagen" inför ryssmöte

ANNONS
|

Så förklarade den nationelle säkerhetsrådgivaren general H R McMaster samtalet då USA:s president ska ha kallat Comey "en riktig knäppskalle".

- Kärnan i konversationen var att presidenten kände sig för lamslagen för att kunna arbeta med ryssarna och hitta områden där man kan samarbeta, på grund av all mediebevakning, säger McMaster i till ABC på söndagsmorgonen.

ANNONS

McMaster säger att han inte kände till i förväg att Trump skulle ta upp saken och svarar på en direkt fråga att han inte kommer ihåg exakt vad som sades. Han understryker också flera gånger att de citat som New York Times publicerade är ryckta ur sitt sammanhang.

Sade han knäppskalle?

McMaster, som under intervjun befinner sig med presidenten i Saudiarabien, kommenterar inte direkt påståendet att Trump ska ha kallat den förre FBI-chefen för "knäppskalle".

På frågan från programledaren om han inte har ett "omöjligt jobb, att försvara det som inte är försvarbart", nekar McMaster och säger att hans jobb är att ge presidenten bästa möjliga råd.

Också utrikesminister Rex Tillerson kom på söndagen med en förklaring till att presidentens agerande. När Tillerson under en intervju i Fox News fick frågan om Trump verkligen sagt att trycket på honom lättade genom att sparka Comey, svarade utrikesminister att det Trump försökte säga till ryssarna var nog att "han inte tänkte låta sig distraheras av alla problem på hemmaplan".

Det var den 10 maj, dagen efter att FBI-chefen James Comey sparkats av Trump, som mötet hölls i Vita huset med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak, Trump ska då ha pratat om FBI-chefen.

ANNONS

"Han var en riktig knäppskalle", sade Trump enligt New York Times som hade kommit över mötesanteckningar. Trump lade sedan till att han sparkade Comey för att minska trycket på sig själv.

Hemlig IS-information

Uppgiften om samtalet har inte förnekats – utom av Lavrov som säger att ämnet inte togs upp.

Efter samma möte i Vita huset kom också avslöjanden om att Trump delat superhemlig information om terrorgruppen IS med ryssarna, uppgifter som McMaster avvisade som falska.

Men Trump själv gick senare ut på Twitter och medgav att han visst gett ryssarna information om IS, dock inte superhemlig sådan, och McMaster tvingades upp på podiet igen – med ny förklaring till vad som sagt under ryssmötet i Ovala rummet.

Nu hette det enligt nättidningen Politico att endast "lämplig" information som delats med de ryska företrädarna.

TT-Reuters

Fakta: Trumps nationelle säkerhetsrådgivare

Trump gav först jobbet som nationell säkerhetsrådgivare till den tidigare generallöjtnanten Michael Flynn – en man som ansetts kontroversiell då han hållit välbetalda tal i Ryssland och uttryckt sig islamofobiskt. Flynn avgick under uppmärksammade former den 13 februari. Den officiella förklaringen var att det framkommit att han lämnat ofullständiga uppgifter om sina kontakter med Moskva till bland annat vicepresidenten. Den 20 februari utsågs general Herbert Raymond "H R" McMaster till hans efterträdare. Den medaljbehängde veteranen berömdes för sitt uppriktiga sätt och sanningspatos. Men på nya jobbet har han fått kritik för sina motstridiga uttalanden för att försvara Donald Trump – men också beröm för att stå pall när det stormar.

ANNONS