Putin: Sverige i Nato ett "hot mot Ryssland"

Om Sverige går med i försvarsalliansen Nato skulle Moskva behöva fundera på ett lämpligt svar. Det säger president Vladimir Putin till TT. Men att Ryssland skulle vilja inleda krig mot Sverige beskriver han som "absolut nonsens".

ANNONS
|

- Om Sverige går med i Nato kommer det självklart att ha en negativ effekt på våra bilaterala relationer. För oss betyder det att Nato expanderar mot våra gränser, även från svenskt territorium, säger Vladimir Putin till TT i S:t Petersburg.

- Självklart betyder det inte att vi kommer att bli hysteriska och göra våra robotar redo, men vi kommer att fundera på ett lämpligt svar. Det skulle vara ytterligare ett hot mot Ryssland.

ANNONS

"Absolut nonsens"

Putin poängterar att det är upp till svenska folket och dess politiker att bestämma om landet ska gå med i Nato. Det finns ingen anledning att tro att Ryssland skulle vilja inleda krig mot Sverige, säger han.

- Det är absolut nonsens! Det finns ingen anledning för Sverige att gå med i Nato, för vi har inga planer på att hota Sverige.

TT:s chefredaktör Jonas Eriksson har träffat den ryske presidenten i egenskap av ordförande för det europeiska nyhetsbyrånätverket EANA. Flera andra företrädare från internationella nyhetsbyråer deltog i mötet i palatset i S:t Petersburg, där Putin tog emot i ett rum med blomsterprydda bruna bord och sirliga inredningsdetaljer i guld.

Presidenten tycktes avslappnad och på gott humör och tog sig tid att ge utförliga svar på frågorna, som kretsade kring Rysslands relationer med omvärlden. Under den drygt två timmar långa frågestunden sökte han inte vid något tillfälle stöd i anteckningar. Däremot såg han vid några tillfällen uttråkad ut och ritade då i sitt block.

"Kan pressa bilateralt"

Om ett land vill sätta press i sina relationer med ett annat land kan det göras på bilateral väg, i stället för genom ett Natomedlemskap, enligt Putin.

ANNONS

- Men det är helt sant att det (ett medlemskap i Nato, reds anm) skulle påverka Sveriges suveränitet när det gäller att fatta beslut, för när Natos kapacitet används kommer det att begränsa det enskilda landets kapacitet. Detta oroar oss, säger han.

Utan att frågan kommit på tal passade Putin även på att kommentera uppgifterna om ryska ubåtar i Östersjön. Att det skulle ha funnits ryska ubåtar på svenskt vatten kallar han för falsk information.

- Det är bara nonsens.

I samband med de andra frågorna från nyhetsbyråcheferna förnekade Putin att den ryska staten är inblandad i hackerattacker i syfte att påverka valresultat i andra länder, en oro som växt i Europa sedan amerikanska myndigheter framfört sådana misstankar.

- Ingen hackare kan påverka valkampanjer i något land i Europa, Asien eller Amerika.

ANNONS

"Kapprustning"

Putin sade också att USA:s robotförsvarssystem i Sydkorea orsakar ny kapprustning, vilket gör att Ryssland kommer att förstärka sina styrkor i regionen. Han nämnde ögruppen Kurilerna som en passande plats och underströk att Ryssland inte kommer att stå och se på när andra länder ökar sin militära kapacitet längs landets gränser i Europa och Östasien.

TT bad även om en kommentar till det besked som USA:s försvarsminister Jim Mattis gav Dagens Nyheter om att USA skulle stå på Sveriges sida – oaktat Natomedlemskap – om Ryssland skulle angripa Sverige. Putin avslutade mötet utan att ge någon direkt kommentar till det.

TT

Fakta: Sverige och Nato

Försvarsalliansen Nato, som bildades 1949, har 28 medlemmar. Bland dem finns Danmark, Norge, Island och de baltiska staterna.

Medlemmarna omfattas av en överenskommelse, Natofördragets artikel 5, enligt vilken en attack mot ett medlemsland ska betraktas som en attack mot alla.

För icke-medlemsländer sker samverkan med Nato bland annat inom programmet Partnerskap för fred (PFF), där Sverige varit med sedan 1994. Det sker även i Euro-atlantiska partnerskapsrådet (EAPR) som inrättades 1997. Partnerländerna har också samverkan med Nato i Partnership for peace planning and review process (Parp), där ländernas förmågor att delta i internationella insatser redovisas och utvärderas.

Den svenska regeringens värdlandsavtal med Nato innebär att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från försvarsalliansen vid en kris på hemmaplan eller i närområdet.

Källa: Nato

ANNONS