Provokativt rumänskt regeringsbeslut till domstol

Den rumänska regeringens beslut att det är okej med lite korruption har utlöst starka reaktioner. En minister har avgått, gatuprotesterna är de största sedan kommunismens fall och nu tar presidenten beslutet till domstol.

ANNONS
|

Rumänien skakas av politisk kris sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen rundat parlamentet och godkänt ett akut dekret som i princip innebär att viss typ av korruption kan accepteras – medan andra fortfarande kan innebära en fängelsedom.

Beslutet är kontroversiellt och har utlöst oro och protester från såväl EU som vanliga rumäner och landets antikorruptionsbyrå. President Klaus Iohannis manar regeringen att upphäva dekretet och vill nu att författningsdomstolen ska ta ställning.

–Det är tydligt att det är en konstitutionell konflikt mellan regeringen och rättsväsendet och parlamentet, sade Iohannis vid en tv-sänd presskonferens.

Undviker åtal

Dekretet kommer att träda i kraft om lite mer än en vecka om det inte stoppas av författningsdomstolen, enligt nyhetsbyrån Reuters. Beslutet avkriminaliserar vissa korruptionsbrott, om de ekonomiska skadorna inte överstiger runt 420000 kronor. Det innebär att ett flertal politiker kan undvika åtal för maktmissbruk, däribland ledaren för Socialdemokraterna, Liviu Dragnea.

ANNONS

Dessutom godkändes ett lagförslag om amnesti för fångar som inte dömts för våldsbrott och som avtjänar straff på upp till fem år. Det behöver dock godkännas av parlamentet.

Det här har fått hundratusentals människor att ilskna till och ta till gatorna för att uttrycka sitt missnöje. Minst 200000 människor samlades i Bukarest i onsdags kväll för att kräva regeringens avgång. Tiotusentals fler demonstrerade i andra städer. Protesterna beskrivs som de största sedan kommunismens fall 1989.

Minister avgår

Det finns även motvilja inom regeringen. Florin Jianu, minister med ansvar för handelsfrågor, meddelar på Facebook att han avgår. "Jag vill inte tvingas säga till mina barn att jag var feg och gick med på något som jag inte tror på", skriver han.

EU-kommissionen understryker att kampen mot korruptionen måste gå framåt, och inte raderas. Kommissionen får medhåll från Belgien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och USA, vars ambassader uttrycker oro över regeringens åtgärder som man anser "undergräver Rumäniens framsteg under de tio senaste åren när det gäller rättstatsprincipen och korruptionskampen". Dekretet riskerar också att påverka Rumäniens medlemskap i EU och Nato, som bygger på gemensamma värderingar, enligt uttalandet.

Fakta: Mygel och mutor

Rumänien är ett av de mest korrupta länderna i Europa. När landet gick med i EU 2007 var det på villkor att man försökte få slut på den utbredda korruptionen.

EU-kommissionen har hållit ett extra öga på Rumänien. I sin årliga rapport som släpptes i förra veckan varnade kommissionen för alla förslag som syftar till att lätta kampen mot korruptionen.

Liviu Dragneas PSD kom till makten efter valet i december, men president Klaus Iohannis vägrade utse honom till premiärminister på grund av hans villkorliga dom för röstfusk 2012.

Regeringens planer har kritiserats av flera rumänska tjänstemän och institutioner, däribland justitiekanslern Augustin Lazar och Laura Codruta Kovesi som är chefsåklagare för den nationella antikorruptionsbyrån.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS