Alberto Fujimori, president i Peru 1990–2000. Arkivbild.
Alberto Fujimori, president i Peru 1990–2000. Arkivbild.

Protester när Fujimori benådas i Peru

ANNONS
|

Efter beskedet gick folk ut i protest på Limas gator. Två ministrar meddelade att de vill avgå, rapporterar Reuters. Och det kom kritik även från Fujimoris eget parti Fuerza Popular (FP, Folkmakt).

- Det är beklagligt för landet att han har växlat in en benådning mot att få sitta kvar vid makten, sade FP:s språkrör Milagros Salazar enligt tidningen El Comercio.

ANNONS

Hon menade att Fujimoris benådning borde ha gjorts på ett "transparent" sätt.

Två av Kuczynskis egna partivänner i kongressen twittrade omedelbart efter beskedet att de skulle avgå.

Kritisk advokat

Fujimori var president 1990–2000 men fälldes 2009 för att ha beordrat en hemlig militärgrupp att skjuta ihjäl misstänkta upprorsmän. Hans arvtagare fortsätter att spela stor roll i peruansk politik. Dottern Keiko leder FP och siktar själv på presidentposten. Och det var Fujimoris yngste son Kenji som överraskande ordnade så att Kazcynski klarade en omröstning i parlamentet i förra veckan. Tack vare honom avstod tillräckligt många ledamöter från att rösta, när de folkvalda skulle ta ställning till om Kazcynski skulle fråntas sitt ämbete till följd av en korruptionsskandal.

En advokat som företrädde presidenten vid omröstningen, Alberto Borea, hör nu till dem som protesterar mot nådebeslutet, skriver nyhetsbyrån EFE. Han hade tagit sig an saken för att försvara författningen, men ingenting sades om benådning, uppger Borea för den spanska nyhetsbyrån.

Firade Fujimori

Det finns också många som firar. En uppsluppen folkmassa samlades direkt vid beskedet utanför det sjukhus dit den gamle expresidenten förts i lördags från fängelset på grund av plötsligt försämrad hälsa.

Officiellt hette det att regeringen av humanitära skäl benådat den 79-årige Fujimori och sju andra personer i ungefär samma tillstånd.

ANNONS

Men i den läkarkommitté som bedömde de medicinska skälen för frigivning ingick Fujimoris egen läkare. Det strider mot reglerna, konstaterar anhöriga till offren för en av de massakrer som Fujimori beordrade i början av 1990-talet. De har lämnat in en appell och kräver att benådningen ogiltigförklaras, skriver tidningen El País.

Presidenten bör benåda även ledaren för gerillan Lysande stigen, Abimael Guzmán, kräver dennes advokat Alfredo Crespo i ett brev till pressen.

TT

Fakta: President som sade upp sig per fax

Alberto Fujimori, av japansk härkomst, var dekan på ett universitet innan han 1990 besteg presidentämbetet i Peru – och blev dess mest kontroversielle innehavare.

Under hans tio år vid makten 1990–2000 växte ekonomin och han blev lovordad i vissa kretsar för sin nyliberalism.

I par med sin hårdföre säkerhetschef Vladimirio Montesinos lyckades han eliminera den extremistiska gerillagruppen Lysande stigen, vars krig sedan 1980-talet krävt 70000 människors liv.

Hustrun tog skilsmässa vilket ledde till att hans då 19-åriga dotter Keiko tog rollen som rikets första dam. Hon leder nu oppositionen i parlamentet mot Kuzcynski.

Alberto Fujimoris nedgång började när Montesinos avslöjades för korruption år 2000. Fujimori flydde till Japan – och skickade en avgångsansökan per fax. Men kongressen röstade för avsked med tio års politiskt yrkesförbud.

När han så småningom vågade sig till Chile, blev han gripen och utlämnad, för att år 2009 dömas till 25 års fängelse för att ha beordrat två massmord samt för korruption. Han lider nu av bland annat cancer, och yngste sonen har flera gånger försökt få honom fri.

Källa: Reuters

ANNONS